×
×
Izbjegnite najčešće greške kod pečenja mesa na tavi
Mesne lekcije

Izbjegnite najčešće greške kod pečenja mesa na tavi

Kuhanje je vještina koja se uči. Od mame, bake, tate, rodbine, prijatelja. Ponekad se, pak, uči isključivo metodom pokušaja i pogreške. Da bi napravili što manje pogrešaka, donosimo vam kratki vodič za pečenje mesa na tavi.

Možda niste dovoljno zagrijali tavu ili ste meso prerano prvi put okrenuli. Možda ste “nervozni” pa puno dirate po mesu dok kuhate, a možda jednostavno izbjegavate “ući u vatru”. Što god da vam se češće događa, u nastavku ćete naći odgovore na pitanja koja su vas prije ili kasnije mučila.

1. Stavljanje mesa u nezagrijanu tavu

Najčešća pogreška je upravo ova – stavljanje mesa u jedva zagrijanu ili čak hladnu tavu zbog čega se meso automatski zalijepi za površinu tave. Vruća tava (i masnoća) su osnovni preduvjet za uspješno i ukusno pečen komad mesa.

Savjet: U svoju tavu dodajte masnoću (ulje, mast) i zagrijte ga sve dok se u ulju ne stvore mali nabori i tek onda dodajte meso. Ako se masnoća počne dimiti, to znači da je postignuta prevelika temperatura. Ako na tavi pržite piletinu s kožicom, na tavu najprije stavite upravo taj dio piletine – s kožom.

2. Prerano okretanje mesa

Osim nedovoljno ugrijane masnoće za pečenje, prerano okretanje komada mesa je još jedan od razloga zašto meso ostane zalijepljeno na dno tave. Mesu je potrebno određeno vrijeme da se dobro speče i dobije finu koricu prije nego ga okrenemo na drugu stranu.

Savjet: Pustite da se meso peče dok ne postane tamnije ili dok ne dobije zlatnosmeđu koricu ukoliko ga pohate. Ako ste procijenili da bi mogli biti pečeno, lagano ga gurnite – ako nije zalijepljeno za tavu, vrijeme je da okrenete i ispečete drugu stranu.

3. Pretjerano diranje mesa tijekom pečenja

Čini se kako tijekom pečenja mesa svi imaju potrebu stalno ga okretati, bockati i micati po tavi. Teško je odoljeti, ali – nemojte to raditi! Osim okretanja na drugu stranu, nema potrebe ‘igrati’ se komadima mesa u tavi.

Savjet: Ostavite meso da se ispeče kako treba.

4. Pečenje na niskoj temperaturi

Događa li se da pečete meso na slaboj temperaturi jer se bojite da će zagoriti ili da ćete zadimiti svoju kuhinju? Niste jedini. Ovo je jedna od najčešćih grešaka i zabluda ljudi koji peku meso u tavi. Nemojte se bojati pojačati vatru! Kako ćete inače zatvoriti sve pore mesu i osigurati njegovu sočnost?

Savjet: Za savršeno sprženo meso, pecite ga na srednje jakoj ili jačoj vatri. Meso stavite u zagrijanu tavu (vidi točku 1.).

5. Pečenje hladnog komada mesa

Ako meso iz frižidera stavljate odmah na tavu, velika je vjerojatnost da neće biti ravnomjerno pečeno. Naime, kad stavljate peći hladni komad mesa onda se isti izvana jako zapeče dok unutrašnjost ostane nedovoljno pečena.

Savjet: Kad meso izvadite iz frižidera, ostavite ga 15 do 30 minuta na sobnoj temperaturi prije nego ga stavite peći u tavu. Ovaj postupak će osigurati ravnomjerno pečen komad mesa.