Pileće polpete u umaku od smokava i prošeka

2014

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 350 g pilećih prsa
  • 80 g naribanog parmezana
  • sol i svježe mljeveni papar
  • ½ žličice sjemenki anisa
  • ½ žličice sušenog timijana
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 5 suhih smokava
  • 1,5 dcl prošeka
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 350 g svježe tjestenine npr. rezanci ili tagliatelle
14 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Pileće polpete u umaku od smokava i prošeka

Iako polpete ili ćufte najčešće radimo od crvenog mljevenog mesa, podjednako su ukusne izrađene od piletine, a ako želite isprobati nove okuse, onda ih uparite s kremastim umakom od smokava i prošeka.

Polpete od različitih vrsta mesa odlično se slažu sa suhim voćem i vinom u što sam se uvjerila nebrojeno puta. Ovaj put sam odabrala laganu piletinu koja ima blag okus te je sljubila sa suhim smokvama i slatkim vinom, prošekom te cijelu kombinaciju osvježila aromom sjemenki anisa.

Polpete i umak poslužite sa svježom domaćom tjesteninom, primjerice špagetima ili širokim rezancima, odnosno tagliatellima.

pilece-polpete-detalj

Priprema:

Sjemenke anisa tostirajte u tavi na laganoj vatri dok ne puste miris, a zatim ih u mužaru usitnite u prah.

Pileća prsa narežite na sitne komade, dodajte parmezan, žlicu maslinovog ulja, sol i papar te ½ količine sjemenki anisa. Sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom te oblikujte oko 16 manjih kuglica.

Luk narežite na sitne komade pa ga zajedno sa sušenim timijanom pirjajte na malo maslinova ulja oko 5 minuta dok ne omekša. Dodajte mesne kuglice te pirjajte daljnjih 5 minuta dok se meso ne zapeče. Zatim dodajte suhe smokve narezane na komadiće, podlijte prošekom i kuhajte 10 minuta.

Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje i preostale sjemenke anisa, prokuhajte 2 minute i maknite sa vatre.

U međuvremenu stavite kuhati svježu tjesteninu. Umak od prošeka i polpete od piletine oslužite uz kuhanu tjesteninu.

Vezani članci