Lungić i šljive: Pisana pečenica Stubica

2020

Sastojci

  • 1 svinjske file
  • 100 g suhih šljiva
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml vode
  • 2 žlice šljivovice
  • 30 g maslaca
  • ulje
  • sol, papar
  • svježi peršin
25 Siječanj 2020, Komentari: Komentari isključeni za Lungić i šljive: Pisana pečenica Stubica

Hrvatsko Zagorje posjeduje zavidnu kolekciju tradicionalnih i jako ukusnih jela. Pisana pečenica Stubica definitivno je jedno od njih.

Svinjski lungić (pečenica) je najmekši dio svinjetine i nije mu potrebno dugo pečenje. Vrlo lako ga je presušiti, ali u ovom jelu on tako fino upija sokove u kojim se dinsta da nemate razloga za brigu.

svinjska-pisanica-stubica-02

Priprema:

Svinjski file očistiti od žilica s vanjske strane. Napravite prorez u sredini lungića cijelom dužinom. To ćete najlakše napraviti pomoću drške drvene kuhače.

Suhim šljivama odstranite koštice (ako ih imaju). Odvojite desetak šljiva i u njihovu sredinu utisnite komadić maslaca.

Punjenim šljivama nadjenite svinjski file, a ostatak šljiva narežite na trakice. File posolite i popaprite pa ga zapecite na ulju sa svih strana. Nakon par minuta dodajte preostale šljive narezane na trakice i dinstajte na umjerenoj vatri podlijevajući vinom i vodom.

Nakon 20-ak minuta, kada je meso već omekšalo, dodajte slatko vrhnje, promiješajte i nakon još minutu-dvije dodajte šljivovicu te završite jelo.

Pisana pečenica Stubica se tradicionalno poslužuje s kuhanim širokim rezancima, ali naravno da će odlično ići i s pečenim krumpirom ili rižom.

Vezani članci