Svinjski lungić (pečenica) je najmekši dio svinjetine i nije mu potrebno dugo pečenje. Vrlo lako ga je presušiti, ali u ovom jelu on tako fino upija sokove u kojim se dinsta da nemate razloga za brigu.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjski file očistiti od žilica s vanjske strane. Napravite prorez u sredini lungića cijelom dužinom. To ćete najlakše napraviti pomoću drške drvene kuhače.
- Suhim šljivama odstranite koštice (ako ih imaju). Odvojite desetak šljiva i u njihovu sredinu utisnite komadić maslaca.
- Punjenim šljivama nadjenite svinjski file, a ostatak šljiva narežite na trakice. File posolite i popaprite pa ga zapecite na ulju sa svih strana. Nakon par minuta dodajte preostale šljive narezane na trakice i dinstajte na umjerenoj vatri podlijevajući vinom i vodom.
- Nakon 20-ak minuta, kada je meso već omekšalo, dodajte slatko vrhnje, promiješajte i nakon još minutu-dvije dodajte šljivovicu te završite jelo.
- Pisana pečenica Stubica se tradicionalno poslužuje s kuhanim širokim rezancima, ali naravno da će odlično ići i s pečenim krumpirom ili rižom.