×
×
Lungić i šljive: Pisana pečenica Stubica
Recepti

Lungić i šljive: Pisana pečenica Stubica

Hrvatsko Zagorje posjeduje zavidnu kolekciju tradicionalnih i jako ukusnih jela. Pisana pečenica Stubica definitivno je jedno od njih.

Svinjski lungić (pečenica) je najmekši dio svinjetine i nije mu potrebno dugo pečenje. Vrlo lako ga je presušiti, ali u ovom jelu on tako fino upija sokove u kojim se dinsta da nemate razloga za brigu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

Priprema:

  1. Svinjski file očistiti od žilica s vanjske strane. Napravite prorez u sredini lungića cijelom dužinom. To ćete najlakše napraviti pomoću drške drvene kuhače.
  2. Suhim šljivama odstranite koštice (ako ih imaju). Odvojite desetak šljiva i u njihovu sredinu utisnite komadić maslaca.
  3. Punjenim šljivama nadjenite svinjski file, a ostatak šljiva narežite na trakice. File posolite i popaprite pa ga zapecite na ulju sa svih strana. Nakon par minuta dodajte preostale šljive narezane na trakice i dinstajte na umjerenoj vatri podlijevajući vinom i vodom.
  4. Nakon 20-ak minuta, kada je meso već omekšalo, dodajte slatko vrhnje, promiješajte i nakon još minutu-dvije dodajte šljivovicu te završite jelo.
  5. Pisana pečenica Stubica se tradicionalno poslužuje s kuhanim širokim rezancima, ali naravno da će odlično ići i s pečenim krumpirom ili rižom.