To da je Napulj sinonim za odličnu pizzu, baš nikome više nije nepoznanica. Ali jeste li ikad čuli za napuljsku pizzu pariginu? I jeste li ju imali prilike kušati?
Iako ju prema nazivu mnogi povezuju s gradom Parizom (tal. Parigi je naziv za Pariz), priče kažu da ona s Parizom nema nikakve veze. Prvi puta ju je pripremio jedan francuski kuhar na borbonskom dvoru u Napulju i to u čast kraljice Dviju Sicilija (tal. per la regina, u prijevodu za kraljicu, što na napuljskom dijalektu glasi pa’regin).
U čemu je točno posebnost ove pizze? Posebnost je u tome što se radi o “zatvorenoj” pizzi koja se priprema s dvije vrste tijesta; s klasičnim dizanim tijestom na dnu te prhkim lisnatim tijestom na vrhu. Između su smješteni nadjev od rajčica, tanko rezana kuhana šunka (tal. prosciutto cotto) i sir.
Pizza parigina jedan je od najpoznatijih street food zalogaja grada Napulja kojeg možete kupiti doslovce na svakom uglu. No da biste ju kušali, ne morate čekati put u Napulj, već upalite pećnice i ispecite ju doma.
SASTOJCI
ZA TIJESTO (pleh 30x40 cm):
ZA NADJEV:
DODATNO:
Priprema:
- U zdjelu za miješenje stavite sve sastojke za tijesto pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).
- Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, premažite ga maslinovim uljem, stavite u čistu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom. Ostavite dizati na sobnoj temperaturi najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
- Fino sjeckanu rajčicu stavite u zdjelicu, dodajte joj maslinovo ulje, sol i origano pa izmiješajte.
- Mozzarellu dobro ocijedite pa ju grubo natrgajte prstima, a provolone ili neki drugi dobro topivi sir naribajte na grubi dio ribeža.
- Uzdiglo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i kratko ga premijesite, a potom razvaljajte na veličinu dubljeg pleha na kojem ćete peći pizzu. Pleh premažite maslinovim uljem, na dno prebacite razvaljano tijesto koje ravnomjerno premažite pripremljenom rajčicom.
- Na rajčicu složite tanko rezanu kuhanu šunku pa odozgo pospite ribanim sirom. Na kraju dodajte natrganu mozzarellu te poklopite razvaljanim lisnatim tijestom.
- Lisnato tijesto izbodite vilicom i obilato ga premažite jajem koje ste izmutili sa žlicom mlijeka.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C (ventilacija) ili 220°C (tradicionalno pečenje) i to na najdonju rešetku i pecite 20 minuta. Potom prebacite u središnji dio pećnice i pecite još 10-12 minuta (ako vam površina prebrzo tamni, smanjite temperaturu na 180°C).
- Pečenu pizzu pariginu izvadite iz pećnice i ohladite barem 15-20 minuta prije posluživanja (kako biste ju mogli lijepo, pravilno izrezati i kako vam vrući nadjev ne bi curio van), potom ju narežite na veće komade i poslužite.