×
×
Pizza parigina: Napuljska rustikalna pizza
Recepti

Pizza parigina: Napuljska rustikalna pizza

Posebnost ove pizze je što se radi o “zatvorenoj” pizzi koja se priprema od klasičnog dizanog tijesta na dnu i prhkog lisnatog tijesta na vrhu.

To da je Napulj sinonim za odličnu pizzu, baš nikome više nije nepoznanica. Ali jeste li ikad čuli za napuljsku pizzu pariginu? I jeste li ju imali prilike kušati?

Iako ju prema nazivu mnogi povezuju s gradom Parizom (tal. Parigi je naziv za Pariz), priče kažu da ona s Parizom nema nikakve veze. Prvi puta ju je pripremio jedan francuski kuhar na borbonskom dvoru u Napulju i to u čast kraljice Dviju Sicilija (tal. per la regina, u prijevodu za kraljicu, što na napuljskom dijalektu glasi pa’regin).

U čemu je točno posebnost ove pizze? Posebnost je u tome što se radi o “zatvorenoj” pizzi koja se priprema s dvije vrste tijesta; s klasičnim dizanim tijestom na dnu te prhkim lisnatim tijestom na vrhu. Između su smješteni nadjev od rajčica, tanko rezana kuhana šunka (tal. prosciutto cotto) i sir.

Pizza parigina jedan je od najpoznatijih street food zalogaja grada Napulja kojeg možete kupiti doslovce na svakom uglu. No da biste ju kušali, ne morate čekati put u Napulj, već upalite pećnice i ispecite ju doma.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Fina šunka

  ZA TIJESTO (pleh 30x40 cm):

  ZA NADJEV:

  DODATNO:

Priprema:

 1. U zdjelu za miješenje stavite sve sastojke za tijesto pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).
 2. Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, premažite ga maslinovim uljem, stavite u čistu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom. Ostavite dizati na sobnoj temperaturi najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
 3. Fino sjeckanu rajčicu stavite u zdjelicu, dodajte joj maslinovo ulje, sol i origano pa izmiješajte.
 4. Mozzarellu dobro ocijedite pa ju grubo natrgajte prstima, a provolone ili neki drugi dobro topivi sir naribajte na grubi dio ribeža.
 5. Uzdiglo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i kratko ga premijesite, a potom razvaljajte na veličinu dubljeg pleha na kojem ćete peći pizzu. Pleh premažite maslinovim uljem, na dno prebacite razvaljano tijesto koje ravnomjerno premažite pripremljenom rajčicom.
 6. Na rajčicu složite tanko rezanu kuhanu šunku pa odozgo pospite ribanim sirom. Na kraju dodajte natrganu mozzarellu te poklopite razvaljanim lisnatim tijestom.
 7. Lisnato tijesto izbodite vilicom i obilato ga premažite jajem koje ste izmutili sa žlicom mlijeka.
 8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C (ventilacija) ili 220°C (tradicionalno pečenje) i to na najdonju rešetku i pecite 20 minuta. Potom prebacite u središnji dio pećnice i pecite još 10-12 minuta (ako vam površina prebrzo tamni, smanjite temperaturu na 180°C).
 9. Pečenu pizzu pariginu izvadite iz pećnice i ohladite barem 15-20 minuta prije posluživanja (kako biste ju mogli lijepo, pravilno izrezati i kako vam vrući nadjev ne bi curio van), potom ju narežite na veće komade i poslužite.