Zamijesite tijesto i ispecite pizzu kod kuće

2018

Sastojci

  • TIJESTO (2 pizze Ø30 cm):
  • 300 g pšeničnog brašna tip 00 ili 150 g oštrog + 150 g glatkog pšeničnog brašna tip 550
  • 2 prstohvata soli
  • 180-200 ml mlake/tople vode
  • 6 g suhog kvasca ili 15 g svježeg kvasca (plus žličica šećera i malo toplog mlijeka za aktivaciju)
  • NADJEV:
  • 150 ml umaka od rajčice
  • 150 g tanko rezane kuhane šunke ili 100 g pršuta
  • 250 g mozzarelle
  • 7-8 listića svježeg bosiljka
  • maslinovo ulje
  • origano
  • DODATNO:
  • ostali sirevi (gorgonzola, gouda, brie, grana padano, scamorza i sl.)
  • 2-3 tanko narezana šampinjona
  • masline
  • cherry rajčice
  • rukola
23 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Zamijesite tijesto i ispecite pizzu kod kuće

Kupovno tijesto za pizzu past će u zaborav istog trenutka kad pizzu odlučite pripremiti prema ovom receptu. Jedinom koji će vam ikad trebati. Provjereno.

Ako ste detaljno proučili savjete i upute kako pripremiti pizzu kod kuće (kao pravi pizza majstor!), vrijeme je da se teorija “zamijesi” u praksu!

U nastavku se nalazi detaljan i provjeren recept za tijesto za pizzu. Nadjev prilagodite svom ukusu, ali se ne zaboravite što ste naučili iz članka i koji sastojci se peku, a koji se na pizzu dodaju kad je pečena.

tijesto-za-pizzu-02

Priprema:

Suhi (ili svježi) kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješate. Pustite na toplom da se kvasac digne.

Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte brašno tip 00 ili pomiješano oštro i glatko brašno tip 550, dodajte mu sol i dobro izmiješajte.

U brašno potom dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto. Mijesite 10 minuta sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pomažite si dodavanjem brašna sve dok ne dobijete odgovarajuću teksturu tijesta.

Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 30 minuta (možete i duže, oko 60 min).

Dok tijesto odmara, pripremite umak od rajčice prema detaljnim uputama iz članka. Narežite ili natrgajte mozzarellu te na tanko narežite šampinjone.

Odmoreno tijesto još jednom premijesite. Prerežite ga po pola. Prvi komad stavite na papir za pečenje. Nauljite ruke maslinovim uljem i rukama dobro razvucite (ili razvaljajte valjkom, ako vam je zgodnije) tijesto u formu kruga ili kvadrata, ovisno o plehu na kojem pečete.

Kako je spomenuto, možete peći i na samom papiru za pečenje. Tijesto razvucite, nadjenite i prebacite na rešetku zajedno s papirom pa ubacite u zagrijanu pećnicu.

Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prebacite na pleh na kojem ćete peći pizzu. Premažite ga maslinovim uljem, a potom i pripremljenim umakom od rajčice. Po umaku posložite kolutove ili natrgane komadiće mozzarelle i/ili nekog drugog sira. Na kraju dodajte origano. Sve još jednom lagano pokapajte maslinovim uljem.

Na ovako pripremljenu bazu možete dodati i sastojke po vašoj želji – kuhanu šunku, tanko rezane šampinjone, druge vrste sireva.

Pizzu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C (ventilacija) 8-10 minuta na najnižoj rešetki (najviše 12 minuta ako vam je pećnica slabija). Isto učinite i s drugim komadom tijesta. Drugi komad tijesta možete i staviti u nauljenu vrećicu i spremiti u hladnjak pa koristiti drugi dan.

Ako pečete pizzu kojoj je baza samo umak od rajčice i sir, a želite dodati ostale sastojke, učinite to odmah po vađenju pizze iz pećnice. Dodajte pršut, masline, cherry rajčice, mozarellu di bufala, rukolu, natrgane listiće svježeg bosiljka. Odmah poslužite.

Vezani članci