Sočne, mirisne polpete od mljevene junetine i šampinjona, odličan su izbor za brzinski vikend ručak ili večeru, ma odličan su izbor za svaki dan. Uz njih poslužite ovaj divan prilog; u pećnici ispecite kriške dobro začinjene bundeve, dodajte šaku peckave rukole i malo finog, slanog feta sira, pokapajte maslinovim uljem i u trenu imate tanjur za bogove.
Slasno, mirisno, ukusno, sezonsko i što je najbitnije, jednostavno za pripremu i brzo gotov – sve su ovo aduti jela ko je ćete poželjeti pripremati svaki dan.
SASTOJCI
Prilog:
Priprema:
- Očišćenu bundevu prerežite na pola pa je narežite na deblje kriške i ubacite u veću zdjelu. Zatim posolite, popaprite pa dodajte svježi timijan i maslinovo ulje i dobro izmiješajte. Začinjenu bundevu u jednom sloju složite na pleh prekriven papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 25-30 minuta, odnosno dok se bundeva lijepo ne zapeče. Izvadite iz pećnice i malo prohladite.
- Dok se bundeva peče, pripremite polpete. Šampinjone očistite pa ih nožem dobro usitnite (kao kad biste sjeckali luk). U zdjelu stavite mljevenu junetinu, koju začinite soli i paprom, dodajte origano i izmješajte. Smjesi dodajte usitnjene šampinjone pa ih rukama lijepo umiješajte u smjesu (nemojte previše gnječiti meso). Smjesu podijelite na 8 podjednakih dijelova pa rukama oblikujte polpete.
- Na zagrijanoj tavi polpete pecite oko četiri do pet minuta sa svake strane, dok se lijepo ne zazlate. Kad okrenete polpete, tijekom pečenja gljive će ispustite svoju tekućinu pa ih pecite sve dok tekućina skroz ne ishlapi, a potom dodajte vino i kuhajte još četiri do pet minuta, dok ne ispari alkohol i ne dobijete malo rjeđi umak.
- Na tanjur stavite rukolu, dodajte pečene kriške bundeve, sve lagano pokapajte maslinovim ulje i dodajte namrvljeni feta sir i polpete pa sve zalijte sokom od pečenja i odmah poslužite.