Primorski fažol s krumpiricom i kiselom repom

2014

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 4 kobasice za pečenje
  • 500 g kisele repe
  • 300 g suhog graha
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • svinjska mast
  • 350 g krumpira
  • 250 g kukuruzne krupice
  • ½ žličice sušenog timijana
  • nekoliko zrna crnog papra
  • sol
17 Veljača 2014, Komentari: Comments Off on Primorski fažol s krumpiricom i kiselom repom

Ripa, fažol i krumpirica tradicionalno je primorsko jelo koje se jede zimi te za vrijeme karnevala i fašnika.

Sastoji se od ripe, odnosno kisele repe i fažola (graha), koji se kuhaju sa suhim mesom ili kobasicama te se poslužuju sa krumpiricom – kukuruznom krupicom kuhanom s krumpirima.

Prenosim vam recept kojeg moja nona priprema cijeli svoj život i kojeg toplo preporučujem!

krumpirica-repa-i-fazol-03

Priprema:

Kiselu repu isperite pod mlazom hladne vode, stavite u odgovarajuću posudu, prekrijte vodom pa kuhajte zajedno sa kobasicama oko sat vremena. Po potrebi dolijte vode dok se kuha.

Grah koji ste prethodno namočili preko noći također stavite kuhati u dosta vode, pa kad zakipi procijedite i stavite novu vodu. Kuhajte ga oko sat vremena, odnosno dok nije potpuno kuhan.

Češnjeve češnjaka zgnječite, te ih kratko popržite na 2 žlice svinjske masti, dok ne puste miris. Dodajte kuhanu kiselu repu sa kobasicama, ocijeđeni i kuhani fažol, zrna crnog papra te žličicu crvene paprike te prokuhajte još 15-ak minuta dok se svi okusi ne prožmu.

krumpirica-repa-i-fazol-02

Krumpirica – kukuruzna krupica kuhana s krumpirima.

Krumpire ogulite te narežite na manje komade. Zakuhajte 1,2 l vode pa dodajte krumpire, posolite i kuhajte dok ne omekšaju. Kada su kuhani propasirajte ih gnječilicom za krumpire, zatim dodajte sušeni timijan i kukuruznu krupicu te kuhajte 10-ak minuta. Ulijte kuhanu krumpiricu u posudu, poravnajte te nakon 15 minuta izvrnite na tanjur.

Narežite krumpiricu na šnite te je poslužite uz repu i fažol.

Vezani članci