×
×
Primorski fažol s krumpiricom i kiselom repom
Recepti

Primorski fažol s krumpiricom i kiselom repom

Ripa, fažol i krumpirica tradicionalno je primorsko jelo koje se jede zimi te za vrijeme karnevala i fašnika.

Sastoji se od ripe, odnosno kisele repe i fažola (graha), koji se kuhaju sa suhim mesom ili kobasicama te se poslužuju sa krumpiricom – kukuruznom krupicom kuhanom s krumpirima.

Prenosim vam recept kojeg moja nona priprema cijeli svoj život i kojeg toplo preporučujem.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

Priprema:

  1. Kiselu repu isperite pod mlazom hladne vode, stavite u odgovarajuću posudu, prekrijte vodom pa kuhajte zajedno sa kobasicama oko sat vremena. Po potrebi dolijte vode dok se kuha.
  2. Grah koji ste prethodno namočili preko noći također stavite kuhati u dosta vode, pa kad zakipi procijedite i stavite novu vodu. Kuhajte ga oko sat vremena, odnosno dok nije potpuno kuhan.
  3. Režnjeve češnjaka zgnječite, te ih kratko popržite na 2 žlice svinjske masti, dok ne puste miris. Dodajte kuhanu kiselu repu sa kobasicama, ocijeđeni i kuhani fažol, zrna crnog papra te žličicu crvene paprike te prokuhajte još 15-ak minuta dok se svi okusi ne prožmu.
  4. Krumpire ogulite te narežite na manje komade. Zakuhajte 1,2 l vode pa dodajte krumpire, posolite i kuhajte dok ne omekšaju. Kada su kuhani propasirajte ih gnječilicom za krumpire, zatim dodajte sušeni timijan i kukuruznu krupicu te kuhajte 10-ak minuta. Ulijte kuhanu krumpiricu u posudu, poravnajte te nakon 15 minuta izvrnite na tanjur.
  5. Narežite krumpiricu na šnite te je poslužite uz repu i fažol.
Mesnica