×
×
Pršut i smokve: Savršen spoj slanog i slatkog
Tematski recepti

Pršut i smokve: Savršen spoj slanog i slatkog

Kad su smokve u sezoni, uživajte u njima na sve načine, uključujući i na one slane. Kako ih sljubiti s pršutom, provjerite u ova tri jednostavna recepta.

Kako je smokvama trenutno vrhunac sezone, bilo bi šteta ne osmisliti tri jednostavna i ukusna jela sa smokvama u glavnoj ulozi. Iako su odlične kao prilog svinjskom lungiću ili kao džem u sendviču s mortadelom, ovaj put sam ih odlučio upariti s pršutom kojem je uvijek sezona.

Neka vam ovi recepti budu inspiracija u otkrivanju vlastitih slatko-slanih kombinacija.

Ružice od pršuta

smokve-prsut-01

SASTOJCI: pršut, smokve, Paški ovčji sir, mišancija

Prvo je potrebno namotati ružice od pršuta. Da vam ružice ne bi ispale tanke i u obliku rolica, postoji poseban trik kod njihove pripreme.

Za jednu ružicu trebat će vam barem dvije dugačke šnite pršuta.

Pršut po širini namotajte skoro do polovine šnite. Zatim je s druge strane lagano počnite namatati u rolicu po tom debljem dijelu pršuta kojeg ste dobili prethodnim rolanjem.

Ovako će “latice” pršuta imati dovoljno prostora kako bi se kasnije formirala ružica.

Isti postupak ponovite i s drugom šnitom pršuta, samo ovaj put nastavite prvu ružicu zamatati drugom šnitom. Na kraju pršut ružice učvrstite čačkalicom, a vrhove “latica” prstima presavinite prema van kako bi dobile prepoznatljivi oblik.

Smokve zarežite na četvrtine (ali ne do kraja) te u njih smjestite ružice od pršuta. Poslužite sve preko mišancije uz malo naribanog ovčjeg sira.

Kroasan punjen pršutom i smokvama

smokve-prsut-02

SASTOJCI: pršut, smokve, kroasani, aceto balsamico

Iako su ovi sastojci omiljena kombinacija kod pripreme crostina, osobno više volim tople hrskave kroasane.

Kroasane je potrebno prerezati po dužini. Možete ih kratko tostirati na tavi, ali ako su dovoljno svježi i hrskavi, to neće biti potrebno.

Napunite ih pršutom i narezanim ploškama svježih smokvi pa ih prelijte s malo reduciranog aceta balsamica koji će svojim kiselkastim okusom izbalansirati slatkoću ostalih sastojaka.

Ljetna salata s pršutom i smokvama

smokve-prsut-03

SASTOJCI: pršut, smokve, dinja, rikola, menta, maslinovo ulje, crveni papar

Šnite pršuta natrgajte na nekoliko dijelova. Dodajte mu očišćenu dinju narezanu na kockice ili oblikovanu u kuglice. Svemu pridružite narezane svježe smokve i malo rikule koja će salati dati laganu gorčinu.

Pospite salatu s nekoliko listića svježe mente, malo maslinovog ulja i svježe mljevenim crvenim paprom.