×
×
Punjeni zapečeni luk s nadjevom od češnjovki
Recepti

Punjeni zapečeni luk s nadjevom od češnjovki

Otkrijte novu dimenziju punjenog luka i uživajte svim čulima u dobro poznatom okusu pečenih kobasica posluženih na malo drugačiji način.

Za razliku od dobro poznatih sogan dolmi, kako u susjednoj Bosni i Hercegovini zovu luk punjen mljevenom junetinom i rižom prokuhan u umaku od rajčica, ovaj je luk punjen nadjevom od svježih kobasica češnjovki i zapečen u pećnici.

Može se služiti kao toplo predjelo ili kao samostalno jelo, uz koje je dovoljno skuhati malo pirea od krumpira i napraviti zdjelu zelene salate.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
3
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Češnjovka

Priprema:

  1. Luk ogulite, pažljivo mu odrežite tvrdi korjenasti dio pa ga horizontalno prerežite po pola. Složite ga u širi lonac, položite ga prerezanom stranom prema dolje, prelijte vodom, malo posolite i stavite kuhati 10 minuta. Ocijedite ga i malo ohladite.
  2. Potom pažljivo izvadite sredinu luka, tako da vam ostanu 3-4 najšira koluta pa luk složite u posudu za pečenje. Izvađenu sredinu luka sitno nasjeckajte (možete to učiniti i u sjeckalici).
  3. Svježe kobasice izvadite iz crijeva pa ih ubacite u zagrijanu tavu u koju ste dodali dvije žlice maslinova ulja. Pirjajte ih jedno 5 minuta, potom im dodajte jedan sitno sjeckani režanj češnjaka i malo svježe mljevenog papra. Ugasite vatru i ohladite.
  4. Napravite nadjev: sjeckani luk izmiješajte s ohlađenim pirjanim kobasicama, dodajte 3 žlice krušnih mrvica, 3 žlice ribanog sira grana padano, sitno sjeckani peršin i razmućeno jaje pa sve dobro izmiješajte.
  5. Nadjevom napunite luk, pokapajte sve maslinovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 45 minuta. Na samom kraju pospite s malo ribanog sira i kratko zapecite da se sir otopi.
  6. Poslužite kao toplo predjelo ili samostalno jelo uz sezonsku salatu i pire od krumpira.