Punjeni zapečeni luk s nadjevom od češnjovki

2019

Sastojci

  • 3 veća luka
  • ZA NADJEV:
  • 250 g svježih kobasica češnjovki
  • 1 jaje
  • 3 žlice ribanog sira (grana padano, parmezan)
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 manja vezica peršina
  • malo svježe mljevenog papra
  • malo soli
  • 2 žlice maslinova ulja
27 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Punjeni zapečeni luk s nadjevom od češnjovki

Otkrijte novu dimenziju punjenog luka i uživajte svim čulima u dobro poznatom okusu pečenih kobasica posluženih na malo drugačiji način.

Za razliku od dobro poznatih sogan dolmi, kako u susjednoj Bosni i Hercegovini zovu luk punjen mljevenom junetinom i rižom prokuhan u umaku od rajčica, ovaj je luk punjen nadjevom od svježih kobasica češnjovki i zapečen u pećnici.

Može se služiti kao toplo predjelo ili kao samostalno jelo, uz koje je dovoljno skuhati malo pirea od krumpira i napraviti zdjelu zelene salate.

punjeni-luk-s-nadjevom-od-cesnjovki-detalj

Priprema:

Luk ogulite, pažljivo mu odrežite tvrdi korjenasti dio pa ga horizontalno prerežite po pola. Složite ga u širi lonac, položite ga prerezanom stranom prema dolje, prelijte vodom, malo posolite i stavite kuhati 10 minuta. Ocijedite ga i malo ohladite.

Potom pažljivo izvadite sredinu luka, tako da vam ostanu 3-4 najšira koluta pa luk složite u posudu za pečenje. Izvađenu sredinu luka sitno nasjeckajte (možete to učiniti i u sjeckalici).

Svježe kobasice izvadite iz crijeva pa ih ubacite u zagrijanu tavu u koju ste dodali dvije žlice maslinova ulja. Pirjajte ih jedno 5 minuta, potom im dodajte jedan sitno sjeckani režanj češnjaka i malo svježe mljevenog papra. Ugasite vatru i ohladite.

Napravite nadjev: sjeckani luk izmiješajte s ohlađenim pirjanim kobasicama, dodajte 3 žlice krušnih mrvica, 3 žlice ribanog sira grana padano, sitno sjeckani peršin i razmućeno jaje pa sve dobro izmiješajte.

Nadjevom napunite luk, pokapajte sve maslinovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45 minuta.

Na samom kraju pospite s malo ribanog sira i kratko zapecite da se sir otopi.

Poslužite kao toplo predjelo ili samostalno jelo uz sezonsku salatu i pire od krumpira.

Vezani članci