Sogan dolma: Luk punjen mljevenim mesom

2016

Sastojci

  • 400 g mljevene junetine
  • 90 g riže
  • sol, papar
  • ulje
  • 1 žličica koncentrata ili umaka rajčice
  • 15-ak srednje velikih glavica luka
  • 1 žlica vinskog octa
  • voda
  • po želji mileram
27 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Sogan dolma: Luk punjen mljevenim mesom

S dolaskom vrućina, kraljica zime, svevoljena sarma, kratko pada u zaborav. Nema mjesta tuzi jer stižu nam dolme!

U kombinacijama povrća i punjenja, doista je samo vaša mašta granica.

Vrlo cijenjena među dolmama, a dostupna čitave godine, okusom nježna i slatkasta, sogan je dolma, punjeni luk. Prvi sam je put probala pred nekih 5 godina i jedno je od par jela koja su premašila moja očekivanja.

sogan-dolma-02

Priprema:

Luk ogulite, odrežite od vrha otprilike trećinu glavice pa glavice u komadu stavite kuhati u vodu kojoj ste dodali žlicu vinskog octa. Kuhajte da luk omekša, nekih 15-ak minuta, ali nemojte dopustiti da vam se raskuha.

Kad je dovoljno omekšao, prebacite ga u hladnu vodu. Prohlađenim glavicama oprezno izvadite sredinu pa odvajajte slojeve luka, lagano ih izvlačeći, ovisno o debljini, po jedan ili dva, tako da dobijete košarice.

Ostatak luka, izvađene sredinu ili dijelove koji su vam se potrgali, prepržite na ulju da zažuti pa dodajte u meso koje ste pomiješali s rižom. Posolite i popaprite, dodajte koncentrat ili umak rajčice, dobro izmiješajte pa dobivenom smjesom napunite košarice luka.

Posložite u jednom sloju u posudu, zalijte vodom toliko da je pokriveno pa kad zakuha, kuhajte otprilike 45 minuta.

Po želji poslužite uz žlicu milerama.

Vezani članci