×
×
Sogan dolma: Luk punjen mljevenim mesom
Recepti

Sogan dolma: Luk punjen mljevenim mesom

S dolaskom vrućina, kraljica zime, svevoljena sarma, kratko pada u zaborav. Nema mjesta tuzi jer stižu nam dolme!

U kombinacijama povrća i punjenja, doista je samo vaša mašta granica.

Vrlo cijenjena među dolmama, a dostupna čitave godine, okusom nježna i slatkasta, sogan je dolma, punjeni luk. Prvi sam je put probala pred nekih 5 godina i jedno je od par jela koja su premašila moja očekivanja.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

Priprema:

  1. Luk ogulite, odrežite od vrha otprilike trećinu glavice pa glavice u komadu stavite kuhati u vodu kojoj ste dodali žlicu vinskog octa. Kuhajte da luk omekša, nekih 15-ak minuta, ali nemojte dopustiti da vam se raskuha.
  2. Kad je dovoljno omekšao, prebacite ga u hladnu vodu. Prohlađenim glavicama oprezno izvadite sredinu pa odvajajte slojeve luka, lagano ih izvlačeći, ovisno o debljini, po jedan ili dva, tako da dobijete košarice.
  3. Ostatak luka, izvađene sredinu ili dijelove koji su vam se potrgali, prepržite na ulju da zažuti pa dodajte u meso koje ste pomiješali s rižom. Posolite i popaprite, dodajte koncentrat ili umak rajčice, dobro izmiješajte pa dobivenom smjesom napunite košarice luka.
  4. Posložite u jednom sloju u posudu, zalijte vodom toliko da je pokriveno pa kad zakuha, kuhajte otprilike 45 minuta. Po želji poslužite uz žlicu milerama.