Rižoto s dimljenom kobasicom i smeđom rižom

2016

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 2 dimljene kobasice
  • 250 g mješavine crvene, crne i integralne riže
  • 1 luk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice crvene paprike
  • 1 dl bijelog suhog vina
  • 1/2 l povrtnog temeljca
  • 1 dl pasirane rajčice
  • 4 žlice ajvara
  • 1 vezica peršina
  • 80 g parmezana
20 Siječanj 2016, Komentari: Comments Off on Rižoto s dimljenom kobasicom i smeđom rižom

Rižoto je zvijezda kuhanja radnim danom - prilagodljiv svakoj sezoni, sastojku i ukusu. Ovaj put u kombinaciji s dimljenom kobasicom kao izdašno zimsko jelo.

Ovo jelo je inspirirano sicilijanskim rižotom od kobasice. Posebnost ovakvog rižota je što kobasica prilikom kuhanja pusti svoju aromu zbog čega sam odabrala dimljenu kobasicu koja je jelu dala posebnu, dimljenu aromu.

Rižoto je bogat začinima, a dodatnu punoću okusa upotpunjava mješavina crvene, crne i integralne riže. Ako niti jednu nemate pri ruci, poslužit će i obična, bijela riža.

rizoto-s-dimljenom-kobasicom-detalj

Priprema:

Luk narežite na sitne komade pa ga pirjajte na maslinovom ulju s kurkumom i crvenom paprikom dok ne postane staklast, nekoliko minuta.

Dodajte dimljenu kobasicu narezanu na ploške te nastavite pirjati pet minuta. Dodajte suho bijelo vino i pirjajte dok ne ispari. Dodajte rižu, pirjajte još kratko te zalijte temeljcem i pasiranom rajčicom.

Kuhajte rižoto oko 30 minuta dok riža ne bude u potpunosti kuhana, dodajući po potrebi temeljac prilikom kuhanja.

Kada je rižot kuhan, dodajte ajvar, parmezan i sitno sjeckani peršin, promiješajte i odmah poslužite.

Vezani članci