Može i slano: Rolada sa šunkom i sirom

2016

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica (7 g) suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 60 ml toplog (ne vrućeg) mlijeka
  • 250 ml tople vode
  • malo origana ili majčine dušice
  • Delikates šunka
  • tvrdi sir po izboru
  • 1 jaje (za premazivanje)
12 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Može i slano: Rolada sa šunkom i sirom

Blagdansko raspoloženje počelo je s prvim danima prosinca. Svi već polagano smišljamo kakve ćemo slane i slatke delicije staviti na stolove. Ova rolada je prijedlog za raskošan vikend doručak.

Slana rolada paše uz razne namaze, ali odlična je i bez dodataka, uz šalicu čaja ili kave. Ovakvim se doručkom možete počastiti za vikend, no odlična je alternativa naprimjer kiflicama i štrudlama od vučenog tijesta kakve često poslužujemo kad nam dođu gosti.

S obzirom da je prosinac gotovo uvijek rezerviran za obiteljska i prijateljska okupljanja, ovaj vam recept može poslužiti i za pripremu zalogajčića koje ćete ponuditi svojim gostima. Tijesto čak možete pripremiti dan ranije pa ga preko noći čuvati u hladnjaku, zamotanog u ljepljivu foliju. Sutradan ga je onda potrebno odmotati i pustiti da odmori na toplom, s obzirom da u tijestu koristimo kvasac.

S punjenjem se možete igrati i dodati malo umaka od rajčice, no savjetujem da ne pretjerujete kako tijesto ne bi ostalo suviše vlažno iznutra i kako bi se dobro ispeklo i na kraju lakše rezalo. Prije rolanja ga možete posipati i začinima.

rolada-sa-sunkom-i-sirom-detalj

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte tekuće i zamijesite mekano, elastično tijesto. Tijesto je malo mekše i takvo treba biti, ali ne smije se previše lijepiti.

Napravite test: kad ga taknete prstom, ako vam se zalijepi za prst (ostane na prstu) premekano je. Ako odvojite prst i na njemu nema zalijepljenog tijesta, u redu je.

Stavite ga u lagano nauljenu posudu, nauljite i samo tijesto, zatvorite otvor posude plastičnom folijom i ostavite da se diže sat vremena.

Pećnicu ugrijte na 180°C.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio razvaljajte na lagano pobrašnjeloj podlozi u pravokutnik. Po njemu posipajte začine i složite tanke šnite šunke i sira, jednu do druge.

Zarolajte počevši od dulje stranice pravokutnika. Ponovite i s drugim dijelom tijesta. Na kraju premažite razmućenim jajetom i pustite da odmori još 20 minuta.

Pecite oko 35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Pustite da se malo prohladi pa režite na šnite i poslužite.

Vezani članci