×
×
Može i slano: Rolada sa šunkom i sirom
Recepti

Može i slano: Rolada sa šunkom i sirom

Blagdansko raspoloženje počelo je s prvim danima prosinca. Svi već polagano smišljamo kakve ćemo slane i slatke delicije staviti na stolove. Ova rolada je prijedlog za raskošan vikend doručak.

Slana rolada paše uz razne namaze, ali odlična je i bez dodataka, uz šalicu čaja ili kave. Ovakvim se doručkom možete počastiti za vikend, no odlična je alternativa kiflicama i štrudlama od vučenog tijesta kakve često poslužujemo kad nam dođu gosti.

S obzirom da je prosinac gotovo uvijek rezerviran za obiteljska i prijateljska okupljanja, ovaj vam recept može poslužiti i za pripremu zalogajčića koje ćete ponuditi svojim gostima. Tijesto čak možete pripremiti dan ranije pa ga preko noći čuvati u hladnjaku, zamotanog u ljepljivu foliju. Sutradan ga je onda potrebno odmotati i pustiti da odmori na toplom, s obzirom da u tijestu koristimo kvasac.

S punjenjem se možete igrati i dodati malo umaka od rajčice, no savjetujem da ne pretjerujete kako tijesto ne bi ostalo suviše vlažno iznutra i kako bi se dobro ispeklo i na kraju lakše rezalo. Prije rolanja ga možete posipati i začinima.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kuhana šunka

Priprema:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte tekuće i zamijesite mekano, elastično tijesto. Tijesto je malo mekše i takvo treba biti, ali ne smije se previše lijepiti. Napravite test: kad ga taknete prstom, ako vam se zalijepi za prst (ostane na prstu) premekano je. Ako odvojite prst i na njemu nema zalijepljenog tijesta, u redu je.
  2. Stavite ga u lagano nauljenu posudu, nauljite i samo tijesto, zatvorite otvor posude plastičnom folijom i ostavite da se diže sat vremena.
  3. Pećnicu ugrijte na 180 °C. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik. Po njemu posipajte začine i složite tanke šnite šunke i sira, jednu do druge.
  4. Zarolajte počevši od dulje stranice pravokutnika. Ponovite i s drugim dijelom tijesta. Na kraju premažite razmućenim jajetom i pustite da odmori još 20 minuta.
  5. Pecite oko 35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Pustite da se malo ohladi pa režite na šnite i poslužite.