Kao i prijašnjih godina, tikvice su prvo povrće koje beremo u svom vrtu. One najpoznatije, zelene, poslužile su mi za ovaj jednostavan, a opet, rekao bih, poprilično ukusan recept.
Priprema tikvica zbilja ne traži previše vremena što je u ove ljetne dane i više nego poželjno. Barem u mojoj kuhinji.
Nadjev za tikvice možete prilagoditi svojim željama. Iako preporučam upravo mortadelu koja se pokazala savršenim odabirom. Dio tikvica sam napunio pršutom – također odabir s kojim ne možete nikako i nikad pogriješiti.
SASTOJCI
Priprema:
- Tikvice operite pa ih narežite na tanke trake. Rezanje ćete najlakše odraditi guljačem za povrće. Trake premažite maslinovim uljem pa ih uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica, parmezana, soli i papra. Posložite ih u posudu za pečenje koju ste prekrili s papirom za pečenje te pecite na 200 °C oko 10 minuta, tj. dok ne krenu dobivati lagano zlatnu boju.
- Tako pečene tikvice ostavite 10-ak minuta vani da se prohlade prije nego krenete s punjenjem.
- Mortadelu možete narezati na trakice ili ako želite bogatije punjenje, samo preklopite svaku šnitu na odgovarajuću širinu. Položite jednu pečenu tikvicu pred sebe, na nju stavite mortadelu, tanko rezani sir pa zarolajte. Zarolanu tikvicu odmah stavite na ražnjić kako se ne bi odmotala. Na štapić stavite 3-4 rolice, ovisno o veličini tikvica i štapića.
- Kad ste potrošili sve sastojke i pripremili štapiće, pecite sve još 5-7 minuta kako bi se sir rastopio. Poslužite toplo uz umak po želji.