Rugelach kiflice šunkom i pestom od prokulica

2014

Sastojci

  • Za 15-ak kiflica:
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g ABC kremastog sira
  • Za nadjev:
  • 100 g kuhane šunke
  • 3 žlice parmezana
  • 3 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 200 g prokulica
  • šaka svježeg bosiljka
  • sol
9 Prosinac 2014, Komentari: Comments Off on Rugelach kiflice šunkom i pestom od prokulica

Rugelach kiflice okusom i oblikom podsjećaju na kroasane no sastojci i postupak izrade su daleko jednostavniji i brži. Punjene slanim nadjevom, ove kiflice su odlično predjelo ili finger food na zabavama.

Rugelach kiflice su moj omiljeni finger food za zabave. Radi se o židovskim tradicionalnim sitnim kolačima za koje se vjeruje da su nastali negdje u Istočnoj Europi. Po jednoj pretpostavci nastali su u Poljskoj, dok se po drugoj vjeruje kako su ih osmislili austrijski pekari pod nazivom Kipferin kako bi proslavili pobjedu nad turskom opsadom Beča 1793. godine.

Oblik kiflica – polumjesec, kao simbol otomanskog carstva, omogućio je Austrijancima da na taj način doslovce uzmu zalogaj od svojih napadača. Također se vjeruje da je rugelach prethodnik danas poznatog bečkog kroasana. Sam naziv rugelach dolazi od jezika jidiša, a znači mali smotuljak.

Rugelach se pripremaju od kremastog sira, maslaca i brašna te se pune nadjevom po želji, najčešće slatkim, od suhog voća, marmelade, orašastih plodova ili čokolade. Kada se speku, dosta podsjećaju na lisnato tijesto te su brzo gotovi, a ja sam ih ovaj put pripremila u slanoj verziji, sa nadjevom od šunke i pesta od prokulica i bosiljka.

rugelach-kiflice-detalj

Priprema:

Brašnu dodajte prstohvat soli te hladan maslac narezan na listiće. Prstima ili u multipraktiku miješajte brašno sa maslacom dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte kremasti sir te umijesite kompaktno tijesto. Stavite ga u hladnjak na 20-ak minuta.

U posudi zagrijte vodu sa malo soli, pa kada provrije dodajte očišćene prokulice. Kuhajte ih 5 minuta, zatim ih ocijedite pod mlazom hladne vode. Dodajte im bosiljak, parmezan i maslinovo ulje pa izmiksajte u kremu kao za pesto.

Ohlađeno tijesto razvucite na pobrašnjenoj površini cca 30 cm u krug. Premažite ga pestom od prokulica i cijelu površinu prekrijte fetama kuhane šunke. Nožem izrežite 15 jednakih trokuta pa svaki zarolajte u oblik kiflice.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva,  a rugelach kiflice posložite na pleh obložen papirom za pečenje. Rugelach kiflice pecite 20-ak minuta do ne poprime malo boje.

Ohladite prije serviranja.

Vezani članci