×
×
Rustikalna pita sa svinjetinom i povrćem
Recepti

Rustikalna pita sa svinjetinom i povrćem

Galetta je rustikalna pita od prhkog tijesta koja se najčešće priprema u slatkoj verziji, najčešće s voćem. Isprobajte i njenu slanu stranu pa je pripremite s povrćem i slaninom ili ostacima pečenja.

Kad se spomene galetta, rustikalna pita od prhkog tijesta, prva asocijacija su proljeće i ljeto i neodoljivo nesavršene pite bogatih, sočnih nadjeva od trešanja, bresaka ili borovnica.

No, ova pita može biti napravljena i u slanoj varijanti, punjena tikvicama, rajčicama ili drugim povrćem, svježim krem sirom, uz dodatak ili bez mesa.

Ja sam se odlučila za još uvijek pomalo zimsku i ozbiljniju varijantu, ali jednako ukusnu. Osim kao planirani obrok, ova pita može poslužiti ako na ponešto kreativniji način želite iskoristiti ostatke pečenja ili povrća.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski vrat

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. Za tijesto pomiješajte brašno sa sirom i solju, maslac narežite na kockice pa prstima utrljajte u mješavinu brašna da dobijete mrvičastu teksturu. Zatim dodajte žlicu po žlicu hladne vode, (do maksimalno 5 žlica), da umijesite gipko tijesto. Zamotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
  2. Za to vrijeme meso narežite na tanke trakice, luk prepolovite pa narežite na tanke šnite, mrkvu i kupus naribajte. Ugrijte masnoću pa popržite komadiće mesa da sa svih strana dobiju zlatnožutu koricu. Činite to u manjim količinama da se meso ne počne kuhati dodate li ga previše odjednom. Popržene komadiće mesa odlažite u cjedilo da se iscijedi suvišna masnoća.
  3. Nakon što ste na masnoći ispržili meso nastavite pržiti luk narezan na tanke šnite dok ne povene i lagano se karamelizira. Odložite i njega na meso. Nastavite s mrkvom i kupusom, pržite ih samo da lagano omekšaju, pa ih također odložite u cjedilo s mesom.
  4. Svježi kravlji sir vrlo lagano pomiješajte s mileramom, a jednako nježno umiješajte i jedno lagano istučeno jaje. Važno je da ne miješate preenergično, jer će vam smjesa postati tekuća i nećete je moći rasporediti po tijestu.
  5. Pećnicu ugrijte na 220°C. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 30-ak cm. Premjestite ga na lim za pečenje. Na dno tijesta rasporedite smjesu od sira i jaja, ali ostavite slobodan vanjski rub širine otprilike 5 cm. Nadrobite feta sir po smjesi.
  6. Promiješajte ocijeđeno meso i povrće, popaprite i vrlo oskudno posolite, jer će slanoću dati i feta sir i ribanac. Rasporedite nadjev od mesa i povrća po smjesi od sira. Sad nježno preklopite vanjski rub, koji ste ostavili slobodan, prema unutra.
  7. Lagano istucite preostalo jaje pa premažite tijesto, a ostatak izlijte preko nadjeva. Obilato pospite ribancem ili ribanim parmezanom.
  8. Pecite 30-ak minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.