Rustikalna pita sa svinjetinom i povrćem

2017

Sastojci

  • ZA TIJESTO:
  • 160 g glatkog brašna
  • 40 g ribanca ili ribanog parmezana
  • 110 g maslaca
  • do 5 žlica hladne vode
  • ½ žličice soli
  • ZA NADJEV:
  • 250 g svinjetine (lopatica ili odkoštena vratina)
  • 1 srednje velika glavica luka
  • ¼ srednje velike glavice kupusa
  • 1-2 srednje velike mrkve
  • sol, papar
  • 2 žlice svježeg kravljeg sira
  • 1 velika žlica milerama
  • 70 g feta sira
  • 20 g ribanca ili ribanog parmezana
  • 2 jaja
  • ulje ili svinjska mast
8 Ožujak 2017, Komentari: Comments Off on Rustikalna pita sa svinjetinom i povrćem

Galetta je rustikalna pita od prhkog tijesta koja se najčešće priprema u slatkoj verziji, najčešće s voćem. Isprobajte i njenu slanu stranu pa je pripremite s povrćem i slaninom ili ostacima pečenja.

Kad se spomene galetta, rustikalna pita od prhkog tijesta, prva asocijacija su proljeće i ljeto i neodoljivo nesavršene pite bogatih, sočnih nadjeva od trešanja, bresaka ili borovnica.

No, ova pita može biti napravljena i u slanoj varijanti, punjena tikvicama, rajčicama ili drugim povrćem, svježim krem sirom, uz dodatak ili bez mesa.

Ja sam se odlučila za još uvijek pomalo zimsku i ozbiljniju varijantu, ali jednako ukusnu. Osim kao planirani obrok, ova pita može poslužiti ako na ponešto kreativniji način želite iskoristiti ostatke pečenja ili povrća.

rustikalna-pita-detalj

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno sa sirom i solju, maslac narežite na kockice pa prstima utrljajte u mješavinu brašna da dobijete mrvičastu teksturu. Zatim dodajite žlicu po žlicu hladne vode, (do maksimalno 5 žlica), da umijesite gipko tijesto. Zamotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.

Za to vrijeme meso narežite na tanke trakice, luk prepolovite pa narežite na tanke šnite, mrkvu i kupus naribajte. Ugrijte masnoću pa popržite komadiće mesa da sa svih strana dobiju zlatnožutu koricu. Činite to u manjim količinama da se meso ne počne kuhati dodate li ga previše odjednom. Popržene komadiće mesa odlažite u cjedilo da se iscijedi suvišna masnoća.

Nakon što ste na masnoći ispžili meso nastavite pržiti luk narezan na tanke šnite dok ne povene i lagano se karamelizira. Odložite i njega na meso. Nastavite s mrkvom i kupusom, pržite ih samo da lagano omekšaju, pa ih također odložite u cjedilo s mesom.

Svježi kravlji sir vrlo lagano pomiješajte s mileramom, a jednako nježno umiješajte i jedno lagano istučeno jaje. Važno je da ne miješate preenergično, jer će vam smjesa postati tekuća i nećete je moći rasporediti po tijestu.

Pećnicu ugrijte na 220°C.

Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 30-ak cm. Premjestite ga na lim za pečenje. Na dno tijesta rasporedite smjesu od sira i jaja, ali ostavite slobodan vanjski rub širine otprilike 5 cm. Nadrobite feta sir po smjesi.

Promiješajte ocijeđeno meso i povrće, popaprite i vrlo oskudno posolite, jer će slanoću dati i feta sir i ribanac. Rasporedite nadjev od mesa i povrća po smjesi od sira. Sad nježno preklopite vanjski rub, koji ste ostavili slobodan, prema unutra.

Lagano istucite preostalo jaje pa premažite tijesto, a ostatak izlijte preko nadjeva. Obilato pospite ribancem ili ribanim parmezanom.

Pecite 30-ak minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.

Vezani članci