Kad se spomene galetta, rustikalna pita od prhkog tijesta, prva asocijacija su proljeće i ljeto i neodoljivo nesavršene pite bogatih, sočnih nadjeva od trešanja, bresaka ili borovnica.
No, ova pita može biti napravljena i u slanoj varijanti, punjena tikvicama, rajčicama ili drugim povrćem, svježim krem sirom, uz dodatak ili bez mesa.
Ja sam se odlučila za još uvijek pomalo zimsku i ozbiljniju varijantu, ali jednako ukusnu. Osim kao planirani obrok, ova pita može poslužiti ako na ponešto kreativniji način želite iskoristiti ostatke pečenja ili povrća.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
ZA NADJEV:
Priprema:
- Za tijesto pomiješajte brašno sa sirom i solju, maslac narežite na kockice pa prstima utrljajte u mješavinu brašna da dobijete mrvičastu teksturu. Zatim dodajte žlicu po žlicu hladne vode, (do maksimalno 5 žlica), da umijesite gipko tijesto. Zamotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
- Za to vrijeme meso narežite na tanke trakice, luk prepolovite pa narežite na tanke šnite, mrkvu i kupus naribajte. Ugrijte masnoću pa popržite komadiće mesa da sa svih strana dobiju zlatnožutu koricu. Činite to u manjim količinama da se meso ne počne kuhati dodate li ga previše odjednom. Popržene komadiće mesa odlažite u cjedilo da se iscijedi suvišna masnoća.
- Nakon što ste na masnoći ispržili meso nastavite pržiti luk narezan na tanke šnite dok ne povene i lagano se karamelizira. Odložite i njega na meso. Nastavite s mrkvom i kupusom, pržite ih samo da lagano omekšaju, pa ih također odložite u cjedilo s mesom.
- Svježi kravlji sir vrlo lagano pomiješajte s mileramom, a jednako nježno umiješajte i jedno lagano istučeno jaje. Važno je da ne miješate preenergično, jer će vam smjesa postati tekuća i nećete je moći rasporediti po tijestu.
- Pećnicu ugrijte na 220°C. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 30-ak cm. Premjestite ga na lim za pečenje. Na dno tijesta rasporedite smjesu od sira i jaja, ali ostavite slobodan vanjski rub širine otprilike 5 cm. Nadrobite feta sir po smjesi.
- Promiješajte ocijeđeno meso i povrće, popaprite i vrlo oskudno posolite, jer će slanoću dati i feta sir i ribanac. Rasporedite nadjev od mesa i povrća po smjesi od sira. Sad nježno preklopite vanjski rub, koji ste ostavili slobodan, prema unutra.
- Lagano istucite preostalo jaje pa premažite tijesto, a ostatak izlijte preko nadjeva. Obilato pospite ribancem ili ribanim parmezanom.
- Pecite 30-ak minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.