Sastojci
- 600 g mljevene svinjetine
- 3 češnja češnjaka
- 20 g peršina
- 40 ml Teriyaki umaka
- Tabasco umak
- 50g mrkve
- 80g krastavca
- jabučni ocat
- majoneza
- sok limuna
- sol, papar
Mesne okruglice su ljeti malo zanemarene, ali to ne znači da se od njih ne može napraviti nešto ljetno i spremno za - nošenje na plažu.
Veliki sam obožavatelj mesnih okruglica! Prvo jelo na kojem sam upotrijebio oznaku #volimmeso bile su upravo mesne okruglice i to punjene sirom i čilijem.
Bile one obične, švedske ili u umaku od rajčice, nije mi važno. Svaka njihova varijacija jednako mi je draga, a jelo u kojem se nalaze će mi sigurno biti ukusno jelo.
Ljeti, mesne okruglice mogu biti odlično jelo za ponijeti na plažu ili piknik u parku.
Upravo s tom idejom nastao je ovaj sendvič punjen pikantnim mesnim okruglicama uz kiselo-ljuti umak i svježe ukiseljeno, osvježavajuće povrće.
Priprema
Za brzo ukiseljeno povrće dobro isperite svježi krastavac i mrkvu pod mlazom vode i pomoću gulilice za krumpire izrežite ih na tanke trake. Narezanu mrkvu i krastavce stavite u malu posudu, posipajte s dvije žlice šećera i prelijte s 1 dcl jabučnog octa. Pomiješajte sve i ostavite povrće uronjeno u octu da stoji u hladnjaku do trenutka kada ćete ga koristiti kao prilog sendviču s mesnim okruglicama.
U mljevenu svinjetinu dodajte sol, svježe mljeveni crni papar, nasjeckani list peršina, nekoliko kapi Tabasco umaka, oko 50 ml Teriyaki umaka i 3 češnja protisnutog češnjaka.
Dobro rukama sjedinite sve sastojke i ostavite smjesu barem 30 minuta u hladnjaku kako bi se meso odmorilo, a začini dobro upili u meso.
Kada ste spremni za pripremu i posluživanje sendviča s mesnim okruglicama rukama iz mesne smjese oblikujte okruglice željene veličine. Peći ih možete na tavi na štednjaku, na roštilju ili u pećnici. Sami odredite kako su vam najdraže pripremljene ili kako vam ih je u tom trenutku najlakše termički obraditi.
Dobro ih zapecite kako bi bile pečene u sredini i hrskave izvana.
Mesne okruglice poslužite u pecivu po želji, uz dodatak svježe ukiseljenih krastavaca i mrkve te s majonezom u koju ste dodali malo crnog papra, limunovog soka i par kapi Tabasco umaka.
Dobar tek!