Sfeeha: Libanonske mini mesne pite

2018

Sastojci

  • ZA TIJESTO:
  • 300 g glatkog pšeničnog brašna
  • 180 ml tople vode
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g) + žličica brašna, žličica šećera i malo mlakog mlijeka
  • ZA NADJEV:
  • 250 g mljevene junetine
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica tahini paste
  • 2 žlice čvrstog jogurta
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • 1 žličica dimljene paprike
  • ½ žličice mješavine začina ras el hanout
  • ½ žličice sumaka
  • dva prstohvata soli
  • 20 g pinjola
  • manja vezica svježeg peršina
  • malo svježe mljevenog papra i čili pahuljica
  • UMAK OD JOGURTA:
  • 3-4 žlice čvrstog jogurta
  • 1 režanj češnjaka
  • žličica maslinovog ulja
  • malo soli i papra
11 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Sfeeha: Libanonske mini mesne pite

Sfeeha su male pite koje se pune nadjevom od mljevenog mesa, a potječu iz grada Baalbecka, dobro poznate turističke libanonske destinacije.

Tražila sam inspiraciju za male mesne zalogaje koji su prepuni okusa, mirisa i začina, koje se relativno jednostavno spremaju, a koje mogu poslužiti u bilo koje doba dana i u bilo kojoj prigodi.

Obično kad mi se takvi zalogaji motaju po glavi, posegnem za receptima iz kuhinje Bliskog istoka. I tako sam stigla do Libanona.

Ove se mesne pite u tom dijelu svijeta mogu pronaći skoro u svakoj pekari i zalogajnici, poznate su pod nazivom sfeeha. Radi se o malim pitama koje se pune nadjevom od mljevenog mesa (prvenstveno janjetine, ali i junetine). Potječu iz grada Baalbecka, dobro poznate turističke libanonske destinacije.

Osim po ovim slasnim mesnim pitama, grad Baalbek je još poznat po izvrsno sačuvanim ruinama najvećih ikada sagrađenih rimskih hramova.sfeeha-libanonske-mesne-pite-01

Nadjev se radi od sirovog mljevenog mesa kojem se dodaju začini, luk, peršin, rajčica, u originalu labneh (kojeg izvrsno zamjenjuje čvrsti jogurt). Posebnost je aromatična tahini pasta (pasta od sezama) i melasa nara, koju nisam imala pa sam je izostavila.

Tom se smjesom pune komadi tanko razvaljanog i u krugove izrezanog dizanog tijesta. Formiraju se pite karakterističnog kvadratnog oblika, ponekad i trokutastog. Sve se termički obrađuje u dobro zagrijanoj pećnici iz koje se tijekom pečenja šire zamamni orijentalni mirisi.

Ako nemate vremena ili niste vični umijesiti dizano tijesto, ne brinite jer će vam odlično poslužiti i gotovo razvaljano tijesto za pizzu koje možete kupiti u bilo kojem supermarketu.

Ove se mesne pite savršeno slažu s finim umacima i salatama na bazi jogurta. Zato sam vam napisala recept i za brzinski umak od jogurta.

sfeeha-libanonske-mesne-pite-02

Priprema:

U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.

Umijesite tijesto. U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pomozite si dodavanjem brašna. Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili. Potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 60 minuta.

Dok se tijesto diže, napravite nadjev. Najprije u suhoj dobro zagrijanoj tavi popržite pinjole dok ne dobiju lijepu zlatnu boju i ostavite ih da se ohlade. U zdjelu stavite mljevenu junetinu. Dodajte joj sitno sjeckanu ljutiku, sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje, tahini pastu, koncentrat rajčice, jogurt i sve navedene začine pa sve dobro izmiješajte.

Na samom kraju umiješajte sitno sjeckani peršin i pržene pinjole pa stavite nadjev u hladnjak dok pripremite tijesto.

Uzdiglo tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u kvadrat debljine 0,5 cm. Okruglim kalupom promjera najmanje 8 cm izrežite krugove. Od ove količine tijesta dobit ćete ih oko 15 komada.

Svaki komad tijesta nadjenite žlicom nadjeva pa formirajte malu pitu tako da prstima uhvatite suprotne krajeve tijesta s četiri strane kako biste dobili nepravilni kvadrat. Pitice možete formirati i u formu trokuta tako da preklopite krajeve kruga s tri strane prema unutra.

Mini pite složite na pripremljeni pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite na istoj temperaturi oko 15-20 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi lijepo zlatno smeđu boju. Tijekom pečenja će vam iscuriti malo masnoće.

Dok se pite peku napravite umak od jogurta. U zdjelici izmiješajte čašicu jogurta s jednim režnjom protisnutog češnjaka, dodajte malo soli i papra, žličicu maslinovog ulja, sve dobro izmiješajte i ohladite.

Pečene pite kratko ohladite i poslužite kao toplo predjelo ili snack s umakom od jogurta.

Vezani članci