×
×
Sfeeha: Libanonske mini mesne pite
Recepti

Sfeeha: Libanonske mini mesne pite

Sfeeha su male pite koje se pune nadjevom od mljevenog mesa, a potječu iz grada Baalbecka, dobro poznate turističke libanonske destinacije.

Tražila sam inspiraciju za male mesne zalogaje koji su prepuni okusa, mirisa i začina, koje se relativno jednostavno spremaju, a koje mogu poslužiti u bilo koje doba dana i u bilo kojoj prigodi.

Obično kad mi se takvi zalogaji motaju po glavi, posegnem za receptima iz kuhinje Bliskog istoka. I tako sam stigla do Libanona.

Ove se mesne pite u tom dijelu svijeta mogu pronaći skoro u svakoj pekari i zalogajnici, poznate su pod nazivom sfeeha. Radi se o malim pitama koje se pune nadjevom od mljevenog mesa (prvenstveno janjetine, ali i junetine). Potječu iz grada Baalbecka, dobro poznate turističke libanonske destinacije.

Osim po ovim slasnim mesnim pitama, grad Baalbek je još poznat po izvrsno sačuvanim ruinama najvećih ikada sagrađenih rimskih hramova.

Nadjev se radi od sirovog mljevenog mesa kojem se dodaju začini, luk, peršin, rajčica, u originalu labneh (kojeg izvrsno zamjenjuje čvrsti jogurt). Posebnost je aromatična tahini pasta (pasta od sezama) i melasa nara, koju nisam imala pa sam je izostavila.

Tom se smjesom pune komadi tanko razvaljanog i u krugove izrezanog dizanog tijesta. Formiraju se pite karakterističnog kvadratnog oblika, ponekad i trokutastog. Sve se termički obrađuje u dobro zagrijanoj pećnici iz koje se tijekom pečenja šire zamamni orijentalni mirisi.

Ako nemate vremena ili niste vični umijesiti dizano tijesto, ne brinite jer će vam odlično poslužiti i gotovo razvaljano tijesto za pizzu koje možete kupiti u bilo kojem supermarketu.

Ove se mesne pite savršeno slažu s finim umacima i salatama na bazi jogurta. Zato sam vam napisala recept i za brzinski umak od jogurta.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

    ZA UMAK OD JOGURTA:

Priprema:

  1. U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
  2. Umijesite tijesto. U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pomozite si dodavanjem brašna. Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili. Potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 60 minuta.
  3. Dok se tijesto diže, napravite nadjev. Najprije u suhoj dobro zagrijanoj tavi popržite pinjole dok ne dobiju lijepu zlatnu boju i ostavite ih da se ohlade. U zdjelu stavite mljevenu junetinu. Dodajte joj sitno sjeckanu ljutiku, sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje, tahini pastu, koncentrat rajčice, jogurt i sve navedene začine pa sve dobro izmiješajte.
  4. Na samom kraju umiješajte sitno sjeckani peršin i pržene pinjole pa stavite nadjev u hladnjak dok pripremite tijesto.
  5. Uzdiglo tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u kvadrat debljine 0,5 cm. Okruglim kalupom promjera najmanje 8 cm izrežite krugove. Od ove količine tijesta dobit ćete ih oko 15 komada.
  6. Svaki komad tijesta nadjenite žlicom nadjeva pa formirajte malu pitu tako da prstima uhvatite suprotne krajeve tijesta s četiri strane kako biste dobili nepravilni kvadrat. Pitice možete formirati i u formu trokuta tako da preklopite krajeve kruga s tri strane prema unutra.
  7. Mini pite složite na pripremljeni pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite na istoj temperaturi oko 15-20 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi lijepo zlatno smeđu boju. Tijekom pečenja će vam iscuriti malo masnoće.
  8. Dok se pite peku napravite umak od jogurta. U zdjelici izmiješajte čašicu jogurta s jednim režnjem protisnutog češnjaka, dodajte malo soli i papra, žličicu maslinovog ulja, sve dobro izmiješajte i ohladite.
  9. Pečene pite kratko ohladite i poslužite kao toplo predjelo ili snack s umakom od jogurta.