Sastojci
- Za tavu promjera 20-23 cm:
- 600 g krumpira
- 1 srednje velika glavice luka
- 2-3 češnja češnjaka
- sol, papar
- 150 g slanine
- 100 g kuhane šunke
- 250 g paprika raznih boja
- 100 g drugog povrća po želji (grašak, brokula, cvjetača, šampinjoni)
- 10 jaja
- feta ili kozji sir po želji
Vjerojatno bismo svi na upit što je to omlet, znali odgovor. Jednako kao i što je to tortilla. No, nerijetko se u kulinarstvu dogodi da se pod istim nazivom, kriju različita jela.
Španjolski omlet engleski je naziv za španjolsku tortillu de patatas, omlet od jaja i krumpira. Prefiks se koristi kako bi se jelo razlikovalo od onog izvornog, klasičnog francuskog omleta od jaja ili quichea bez tijesta. Talijani ga zovu frittata, a naši Istrijani fritaja.
Španjolci omlet zovu tortillom, deminutivom za tortu, vjerojatno zbog okruglog oblika. Ta tortica od jaja, naravno, nema nikakve veze s meksičkim tortillama, tankim, palačinki nalik kruščićima od kukuruznog ili pšeničnog brašna.
Da bi dodatno naglasili razliku između klasičnog francuskog omleta (tortille francesa), omlet s krumpirima zovu tortilla de patatas. Ovo jelo je vrlo popularno u španjolskoj kuhinji i kao toplo jelo, ali i kao hladno predjelo ili zakuska,
Originalna tortilla de patatas sadrži samo krumpir, jaja i maslinovo ulje. No danas ćete varijacija na temu kako frittate, talijanske inačice francuskog omleta kojem je dodano povrće, šunka ili slanina, kao i španjolskih tortilla, naći bezbroj, nerijetko s kombiniranim sastojcima.
Tortilla se peče u tavi, polagano, s obje strane. Kao i kod sastojaka, i tu je moderna kuhinja uvela promjene, pa tortillu možete dovršiti i u pećnici.
Kao prijedlog za relativno brz, izdašan i praktičan obrok, jer nudi mogućnost upotrijebiti gotovo sve što nađete u hladnjaku, atraktivna je kroz cijelu godinu, ali kombinacije s jajima, šunkom i povrćem, nekako prizivaju proljeće.
Priprema:
Izaberite krumpire srednje veličine, ogulite, kuhajte desetak minuta, nakon čega ih procijedite, kratko ohladite i narežite na tanke ploške.
Ugrijte pećnicu na 200°C.
Paprike narežite na kockice, luk sitno nasjeckajte, češnjak protisnite. Ako ste se odlučili dodati i neko drugo povrće ili šunku i njih nasjeckajte na manje komade ili kockice.
Za vrijeme dok se krumpiri kuhaju, na tavi koja može ići u pećnicu, hrskavo popržite tanke šnite slanine i odložite ih sa strane. Na masnoći preostaloj od slanine, povenite sitno nasjeckan luk i kratko popržite češnjak.
Šupljikavom žlicom izvadite luk i češnjak i prelijte preko ploški krumpira, pa samo lagano protresite, da se krumpiri oblože masnoćom.
Na preostaloj masnoći, (po potrebi dodajte još) popržite nasjeckano odabrano povrće i šunku. dodajte mu hrskavu prženu slaninu, (sačuvajte nekoliko kriški) promiješajte, pa sve dodajte krumpirima.
Jaja lagano istucite, posolite i popaprite pa prelijte preko mješavine krumpira i povrća, sve lagano promiješajte da se krumpiri i povrće oblože jajem i vratite u tavu. Po vrhu rasporedite kockice sira i sačuvane kriške slanine.
Pržite 8-10 minuta na laganoj vatri, a zatim premjestite u pećnicu i pecite idućih 20-25 minuta. Servirajte uz zelenu salatu.