×
×
Španjolski omlet s jajima, krumpirom i slaninom
Recepti

Španjolski omlet s jajima, krumpirom i slaninom

Vjerojatno bismo svi na upit što je to omlet, znali odgovor. Jednako kao i što je to tortilla. No, nerijetko se u kulinarstvu dogodi da se pod istim nazivom, kriju različita jela.

Španjolski omlet engleski je naziv za španjolsku tortillu de patatas, omlet od jaja i krumpira. Prefiks se koristi kako bi se jelo razlikovalo od onog izvornog, klasičnog francuskog omleta od jaja ili quichea bez tijesta. Talijani ga zovu frittata, a naši Istrijani fritaja.

Španjolci omlet zovu tortillom, deminutivom za tortu, vjerojatno zbog okruglog oblika. Ta tortica od jaja, naravno, nema nikakve veze s meksičkim tortillama, tankim, palačinki nalik kruščićima od kukuruznog ili pšeničnog brašna.

Da bi dodatno naglasili razliku između klasičnog francuskog omleta (tortille francesa), omlet s krumpirima zovu tortilla de patatas. Ovo jelo je vrlo popularno u španjolskoj kuhinji i kao toplo jelo, ali i kao hladno predjelo ili zakuska,

Originalna tortilla de patatas sadrži samo krumpir, jaja i maslinovo ulje. No danas ćete varijacija na temu kako frittate, talijanske inačice francuskog omleta kojem je dodano povrće, šunka ili slanina, kao i španjolskih tortilla, naći bezbroj, nerijetko s kombiniranim sastojcima.

Tortilla se peče u tavi, polagano, s obje strane. Kao i kod sastojaka, i tu je moderna kuhinja uvela promjene, pa tortillu možete dovršiti i u pećnici.

Kao prijedlog za relativno brz, izdašan i praktičan obrok, jer nudi mogućnost upotrijebiti gotovo sve što nađete u hladnjaku, atraktivna je kroz cijelu godinu, ali kombinacije s jajima, šunkom i povrćem, nekako prizivaju proljeće.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

Priprema:

  1. Izaberite krumpire srednje veličine, ogulite, kuhajte desetak minuta, nakon čega ih procijedite, kratko ohladite i narežite na tanke ploške. Ugrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Paprike narežite na kockice, luk sitno nasjeckajte, češnjak protisnite. Ako ste se odlučili dodati i neko drugo povrće ili šunku i njih nasjeckajte na manje komade ili kockice.
  3. Za vrijeme dok se krumpiri kuhaju, na tavi promjera 20-23 cm koja može ići u pećnicu, hrskavo popržite tanke šnite slanine i odložite ih sa strane. Na masnoći preostaloj od slanine, povenite sitno nasjeckan luk i kratko popržite češnjak.
  4. Šupljikavom žlicom izvadite luk i češnjak i prelijte preko ploški krumpira, pa samo lagano protresite, da se krumpiri oblože masnoćom. Na preostaloj masnoći, (po potrebi dodajte još) popržite nasjeckano odabrano povrće i šunku. dodajte mu hrskavu prženu slaninu, (sačuvajte nekoliko kriški) promiješajte, pa sve dodajte krumpirima.
  5. Jaja lagano istucite, posolite i popaprite pa prelijte preko mješavine krumpira i povrća, sve lagano promiješajte da se krumpiri i povrće oblože jajem i vratite u tavu. Po vrhu rasporedite kockice sira i sačuvane kriške slanine.
  6. Pržite 8-10 minuta na laganoj vatri, a zatim premjestite u pećnicu i pecite idućih 20-25 minuta. Servirajte uz zelenu salatu.