Španjolski omlet s jajima, krumpirom i slaninom

2018

Sastojci

  • Za tavu promjera 20-23 cm:
  • 600 g krumpira
  • 1 srednje velika glavice luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • 150 g slanine
  • 100 g kuhane šunke
  • 250 g paprika raznih boja
  • 100 g drugog povrća po želji (grašak, brokula, cvjetača, šampinjoni)
  • 10 jaja
  • feta ili kozji sir po želji
16 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Španjolski omlet s jajima, krumpirom i slaninom

Vjerojatno bismo svi na upit što je to omlet, znali odgovor. Jednako kao i što je to tortilla. No, nerijetko se u kulinarstvu dogodi da se pod istim nazivom, kriju različita jela.

Španjolski omlet engleski je naziv za španjolsku tortillu de patatas, omlet od jaja i krumpira. Prefiks se koristi kako bi se jelo razlikovalo od onog izvornog, klasičnog francuskog omleta od jaja ili quichea bez tijesta. Talijani ga zovu frittata, a naši Istrijani fritaja.

Španjolci omlet zovu tortillom, deminutivom za tortu, vjerojatno zbog okruglog oblika. Ta tortica od jaja, naravno, nema nikakve veze s meksičkim tortillama, tankim, palačinki nalik kruščićima od kukuruznog ili pšeničnog brašna.

Da bi dodatno naglasili razliku između klasičnog francuskog omleta (tortille francesa), omlet s krumpirima zovu tortilla de patatas. Ovo jelo je vrlo popularno u španjolskoj kuhinji i kao toplo jelo, ali i kao hladno predjelo ili zakuska,

Originalna tortilla de patatas sadrži samo krumpir, jaja i maslinovo ulje. No danas ćete varijacija na temu kako frittate, talijanske inačice francuskog omleta kojem je dodano povrće, šunka ili slanina, kao i španjolskih tortilla, naći bezbroj, nerijetko s kombiniranim sastojcima.

Tortilla se peče u tavi, polagano, s obje strane. Kao i kod sastojaka, i tu je moderna kuhinja uvela promjene, pa tortillu možete dovršiti i u pećnici.

Kao prijedlog za relativno brz, izdašan i praktičan obrok, jer nudi mogućnost upotrijebiti gotovo sve što nađete u hladnjaku, atraktivna je kroz cijelu godinu, ali kombinacije s jajima, šunkom i povrćem, nekako prizivaju proljeće.

spanjolski-omlet-02

Priprema:

Izaberite krumpire srednje veličine, ogulite, kuhajte desetak minuta, nakon čega ih procijedite, kratko ohladite i narežite na tanke ploške.

Ugrijte pećnicu na 200°C.

Paprike narežite na kockice, luk sitno nasjeckajte, češnjak protisnite. Ako ste se odlučili dodati i neko drugo povrće ili šunku i njih nasjeckajte na manje komade ili kockice.

Za vrijeme dok se krumpiri kuhaju, na tavi koja može ići u pećnicu, hrskavo popržite tanke šnite slanine i odložite ih sa strane. Na masnoći preostaloj od slanine, povenite sitno nasjeckan luk i kratko popržite češnjak.

Šupljikavom žlicom izvadite luk i češnjak i prelijte preko ploški krumpira, pa samo lagano protresite, da se krumpiri oblože masnoćom.

Na preostaloj masnoći, (po potrebi dodajte još) popržite nasjeckano odabrano povrće i šunku. dodajte mu hrskavu prženu slaninu, (sačuvajte nekoliko kriški) promiješajte, pa sve dodajte krumpirima.

Jaja lagano istucite, posolite i popaprite pa prelijte preko mješavine krumpira i povrća, sve lagano promiješajte da se krumpiri i povrće oblože jajem i vratite u tavu. Po vrhu rasporedite kockice sira i sačuvane kriške slanine.

Pržite 8-10 minuta na laganoj vatri, a zatim premjestite u pećnicu i pecite idućih 20-25 minuta. Servirajte uz zelenu salatu.

Vezani članci