Rado ću probati smjelije i drugačije kombinacije, ali kad se pripreme hamburgera primim sama, najradije se zadržavam u sigurnoj i poznatoj zoni.
Postoje mala odstupanja, poput činjenice da, iako bi meso za hamburger trebalo biti isključivo mljevena govedina, odnosno junetina, ja radije koristim miješano mljeveno meso jer mi je sočnije.
Umjesto klasičnog hambi umaka, ljeti volim iskoristiti povrće i začine, pa napraviti umak s pečenim paprikama, rajčicama i svježim bosiljkom, što gotovo potpuno ukloni dojam da jedete hranu svrstanu u fast food, volim dodati sir s nešto više karaktera, poput cheddara i fino isprženu slaninu.
Uglavnom, za kakve god se izmjene odlučila, za ukus mojih ukućana hamburger uvijek mora sadržavati sir, biti sočan i s dovoljno umaka i salate. Ne toliko “sočan” da vam nadjev završi u krilu, a peciva se raspadnu, ali svakako više nego dovoljno, da mi sastojci, a pogotovo sama pljeskavica ne zapinje u grlu.
SASTOJCI
ZA UMAK:
Priprema:
- Mesu dodajte žličicu Dijon senfa i svježe mljevenog papra po ukusu. Promiješajte, najbolje rukama, pa podijelite na 6 jednakih dijelova – loptica. Dlanom formirajte pljeskavice debljine otprilike jednog prsta, promjera jednakog promjeru pripremljenih peciva, pa još dodatno napravite malu udubinu u sredini. Ona će omogućiti da vam se meso pri pečenju ne skupi pretjerano, kao i da zadrži oblik.
- Modlom, šalicom ili zdjelicom odgovarajućeg promjera dodatno formirajte okrugli oblik vaših hamburger pljeskavica, slažite ih između komada papira za pečenje, pa ostavite u hladnjaku 30-ak minuta do par sati prije pečenja.
- Za to vrijeme pripremite umak. Tri do četiri žlice majoneze pomiješajte sa čajnom žličicom senfa, dodajte žlicu do dvije kečapa ili umaka od rajčice, žlicu- dvije milerama, par kapi octa po ukusu, a oni koje vole ljuto po želji mogu dodati i Worchester umak. Onima koji vole jako ljuto, preporučujem dodavanje Srirache, umaka od chilli papričica i češnjaka.
- Salatu i povrće očistite i narežite na šnite. Volite li osjetiti i nešto kiseline u nadjevu, dodajte i koju šnitu kiselog krastavca, ali vodite računa o tome da budu jako čvrsti i hrskavi, jer oni drugi, rasolom koji se iz njih iscijedi u hamburger i peciva, mogu pokvariti sav vaš trud.
- Prvo na grill tavi ili grilu ispecite šnite mesnate slanine do hrskavosti i ostavite na toplom postrani.
- Meso izvadite iz hladnjaka i tek sad ga posolite. Time ćete dodatno spriječiti isušivanje mesa. Zapecite pljeskavice prvo s obje strane na najjačoj temperaturi, a zatim pomaknite ako pečete na roštilju na mjesto gdje nešto slabije grije, a ako pečete na električnom grillu smanjite jačinu i pecite ih s obje strane do 5 minuta. Vodite računa o tome da ne pretjerate i da u njima i dalje ostane soka.
- Pred sam kraj po pljeskavicama rasporedite sir da se ravnomjerno rastopi.
- Prerežite peciva, premažite ih s obje strane sa po žlicom umaka, a zatim složite povrće, šnite hrskave slanine i pljeskavicu sa sirom i uživajte u svom cheeseburgeru.