Buncek, službenog imena svinjska koljenica ili na engleskom pork knuckle, najčešće se priprema kuhanjem ili pečenjem. U PIK-u je buncek, napravljen od mesa s hrvatskih farmi, sporo kuhan satima na niskim temperaturama kako bi zadržao sočnost i okuse, a na vama je samo da završite u pećnici kako bi mu korica bila hrskava.
Proizvod iz linije Slow Cooked Selection spojili smo s krumpirom koji je varijacija na temu tradicionalnog restanog krumpira. Isprobajte i uživajte u malo posla i puno okusa.
SASTOJCI
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 °C. Luk narežite na tanke polumjesece, nauljite, posolite, popaprite i pomiješajte s krušnim mrvicama.
- Raširite luk po dnu manjeg lima za pečenje i stavite u pećnicu istovremeno sa sporo kuhanim buncekom u pripadajućoj aluminijskoj posudi. Buncek pecite oko 45 minuta, a luk će vjerojatno biti gotov i ranije, izvadite ga kad ulovi smeđu boju i postane hrskav (nakon 15-20 minuta pečenja ga promiješajte).
- Krumpir skuhajte u kori u posoljenoj vodi, ohladite pa ogulite. Narežite ga na kriške, ali slobodno ih pustite da se „raspadaju“ u nepravilne oblike.
- U tavu dodajte svinjsku mast pa kad se zagrijte dodajte krumpir i kratko prepržite. Na kraju pospite slatkom crvenom paprikom te umiješajte prženi luk iz pećnice i nasjeckani svježi peršin.
- Buncek narežite i poslužite uz krumpir.