Pečeni svinjski but omotan špekom

2014

Sastojci

  • 12 tankih šnita špeka
  • 1 kg svinjskog buta
  • sušena kadulja
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 2 mrkve
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 3 žlice svinjske masti
29 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Pečeni svinjski but omotan špekom

Blagdanska trpeza uvijek poziva na 'konkretno' pečenje. U duhu naše tradicije, često to bude upravo neki dobar komad svinjetine, kao što je svinjski but.

Kao prijedlog što staviti na praznični stol donosim vam pečenje zamotano u špek (možete koristiti i pancetu) sa sušenom kaduljom (možete koristiti svježu ukoliko je imate).

svinjski-but-omotan-slaninom-02

Ovakve dijelove mesa možete pripremiti na način da ih napunite (za svinjski but preporučam suhe šljive). Kadulja se aromom odlično slaže sa svinjetinom, a špek u kojeg zamotate svinjski but pridonijet će sočnosti mesa koje je inače samo po sebi dosta ‘krto’.

Pokušajte ga narezati što tanje, a pričvrstite ga čačkalicom ili cijeli komad mesa skupa sa špekom učvrstite špagom.

Prije pečenja meso sam namazala češnjakom u prahu, solju, sušenom kaduljom i crvenom paprikom u prahu. Meso pecite u vatrostalnoj posudi skupa sa povrćem, koje kasnije možete ispasirati i preliti po mesu. Preporučam da u posudu dodate malo svinjske masti koja će kasnije s povrćem činiti lijepi umak.

svinjski-but-omotan-slaninom-03Priprema: 

Svinjski but premažite paprikom i češnjakom u prahu i posipajte kaduljom. Zamotajte u šnite špeka i stavite u vatrostalnu posudu.

Po posudi rasporedite svinjsku mast, glavicu luka i mrkvu narezanu na prutiće.

Pecite oko sat vremena na 200 stupnjeva. Vrući but pustite da malo odstoji pa narežite na šnite. Možete preliti umakom od pečenja i servirati uz krumpir.

Vezani članci