×
×
Svinjski file u umaku od vina i začinskih trava
Recepti

Svinjski file u umaku od vina i začinskih trava

Kako ne bi bio suh, svinjski file doslovno okupajte u bijelom vinu, a u sočnosti mesa i umaka pomoći će vam i začinske trave poput kadulje i timijana.

Mnogima je svinjski file, znan još kao pisanica ili lungić, jedan od najukusnijih komada mesa. Radi se o duguljastom mišiću nejednakih krajeva koji po prilici teži oko 400-500 grama, relativno je suh i traži pažljivu pripremu.

Ako ovakvom komadu mesa dodate fine začinske trave i vino pa ga poklopljenog sporo kuhate na laganoj vatri, dobit ćete kako ukusno spremljen komad mesa, tako i fini umak koji je dovoljno zgusnuti dodavanjem slatkog vrhnja (da, onog za šlag).

Lungić poslužite uz omiljeni prilog – rižu, pire krumpir ili povrće kuhano na pari.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

Priprema:

  1. U dubljoj, većoj posudi zagrijte ulje, dodajte čili papričicu, češnjak koji ste prerezali po pola, timijan i kadulju pa sve popržite dok ne puste arome.
  2. Svinjski file operite, posušite pa ga dodajte na zagrijano i začinima aromatizirano ulje. Zapecite ga sa svih strana, stalno okrećući (za ovo će vam trebati oko 10 minuta) pa izvadite file na tanjur.
  3. U posudu dodajte vino i deglazirajte je (lagano kuhačom sastružite sve sa dna posude). Kad ispari alkohol (nakon dvije-tri minute) vratite file u posudu, posolite ga i popaprite pa poklopite (ali ne skroz, postavite pokolopac malo nakoso), smanjite vatru i ostavite da se file sporo kuha sat vremena.
  4. Svakih 20 minuta okrenite file te dodajte malo vruće vode ako je tekućina ishlapila.
  5. File izvadite van i pustite da se malo ohladi, a u posudu dodajte temeljac, češnjak izgnječite kuhačom i kuhajte dodatnih 10 minuta. Ugasite vatru, ostavite da se sadržaj u posudu ohladi jedno 15 minuta i potom umiješajte slatko vrhnje za šlag. Ponovno upalite vatru i kuhajte 7-8 minuta dok se umak ne zgusne.
  6. Lungić narežite na tanke šnite i vratite natrag u umak. Poslužite uz povrće kuhano na pari, rižu ili pire krumpir.