×
×
Svinjski medaljoni u umaku od kopra
Recepti

Svinjski medaljoni u umaku od kopra

Umak od kopra je jednostavan za pripremu, a odlično se slaže s raznim mesom. Posebice s lungićem, odnosno sočnim i mekanim svinjskim medaljonima.

Ako još imate koju vrstu omiljenog začinskog bilja na prozoru, terasi ili vrtu, vrijeme je da ga iskoristite na najbolji mogući način – napravite umak!

Za umak od kopra me vežu lijepe uspomene iz djetinjstva. Naime, moja majka je često pripremala umak s ovim začinskim biljem i imao je specifičan miris i aromu. Kako se nije mogla sjetiti točnog recepta, odlučio sam ga napraviti po svom.

Konačni rezultat je nešto drugačijeg okusa, vjerojatno zbog vrhnja za kuhanje, no umak je svejedno odličan i savršeno će se slagati s većinom vrsta mesa koje želite pripremiti, osobito ako su to svinjski medaljoni.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

Priprema:

  1. Svinjski file narežite na medaljone debljine 2-3 cm. Medaljone ispecite na roštilju ili grill tavi na malo ulja, po nekoliko minuta sa svake strane tako da meso ostane sočno. Pečene medaljone stavite sa strane.
  2. U dubokoj tavi zagrijte žlicu suncokretovog ulja pa na njemu desetak sekundi prepržite sitno sjeckani svježi kopar. Zalijte ga povrtnim temeljcem, pustite da zakuha te da se kuhanjem na srednje jakoj vatri reducira na trećinu. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, mlijeko, sol i papar i dobro promiješajte.
  3. Umak možete pripremiti i bez mlijeka, samo onda zamijenite mlijeko dodatnom količinom vrhnja za kuhanje. Koji god način odabrali, pripazite da koristite kvalitetnije vrhnje za kuhanje kako se ne bi zgrušalo u umaku.
  4. Umak kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete željenu gustoću. Svinjske medaljone posložite u umak i poslužite toplo.