Svinjski medaljoni u umaku od kopra

2016

Sastojci

  • 550 g mariniranog svinjskog filea
  • 50 g svježeg kopra (1 vezica)
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • sol, papar
30 Siječanj 2016, Komentari: 1

Umak od kopra je jednostavan za pripremu, a odlično se slaže s raznim mesom. Posebice s lungićem, odnosno sočnim i mekanim svinjskim medaljonima.

Ako još imate koju vrstu omiljenog začinskog bilja na prozoru, terasi ili vrtu, vrijeme je da ga iskoristite na najbolji mogući način – napravite umak!

Za umak od kopra me vežu lijepe uspomene iz djetinjstva. Naime, moja majka je često pripremala umak s ovim začinskim biljem i imao je specifičan miris i aromu. Kako se nije mogla sjetiti točnog recepta, odlučio sam ga napraviti “po svom”.

Konačni rezultat je nešto drugačijeg okusa, vjerojatno zbog vrhnja za kuhanje, no umak je svejedno odličan i savršeno će se slagati s većinom vrsta mesa koje želite pripremiti, osobito ako su to svinjski medaljoni.

svinjski-medaljoni-u-umaku-od-kopra-detalj

Priprema:

Svinjski file narežite na medaljone debljine 2-3 cm. Medaljone ispecite na roštilju ili grill tavi na malo ulja, po nekoliko minuta sa svake strane tako da meso ostane sočno. Pečene medaljone stavite sa strane.

U dubokoj tavi zagrijte žlicu suncokretovog ulja pa na njemu desetak sekundi prepržite sitno sjeckani svježi kopar. Zalijte ga povrtnim temeljcem, pustite da zakuha te da se kuhanjem na srednje jakoj vatri reducira na trećinu. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, mlijeko, sol i papar i dobro promiješajte.

Umak možete pripremiti i bez mlijeka, samo onda zamijenite mlijeko dodatnom količinon vrhnja za kuhanje. Koji god način odabrali, pripazite da koristite kvalitetnije vrhnje za kuhanje kako se ne bi zgrušalo u umaku.

Umak kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete željenu gustoću.

Svinjske medaljone posložite u umak i poslužite toplo.

Vezani članci