Za svaki dan ili za neku posebniju priliku, ovo brzo, jednostavno i zanimljivo jelo gotovo je za svega nešto više od pola sata, a za njega vam treba samo par dobro poznatih namirnica; odresci od svinjske slabine ili leđa bez kosti, luk, suhe smokve i pivo. Svinjski odresci i pivo su odličan spoj!
Slatkoća suhih smokava baš će fino zaokružiti okus ovog jela, a ako vam smokve nisu pri ruci, slobodno ih zamijenite s par žličica smeđeg šećera. I obavezno na kraju umiješajte jabučni ocat i senf.
Ovo se jelo savršeno slaže s pireom od celera ili klasičnim pireom od krumpira, kao i kuhanom rižom ili finom kremastom palentom.
SASTOJCI
Priprema:
- Odreske posušite kuhinjskim ubrusom, posolite ih i popaprite s obje strane pa ih sa svih strana uvaljajte u brašno. Otresite višak brašna i stavite odreske na tanjur sa strane.
- U široj tavi ili posudi od lijevanog željeza otopite maslac, dodajte maslinovo ulje pa na jačoj vatri popecite meso po 3-4 minute sa svake strane. Izvadite meso van na tanjur, smanjite malo vatru pa ubacite luk narezan na tanke ploškice, sotirajte ga oko 10 minuta, potom dodajte suhe smokve narezane na deblje ploške i svježi timijan. Posolite i popaprite, podlijte s malo piva i nastavite kuhati još desetak minuta.
- Potom dodajte ostatak piva, prokuhajte još 5 minuta pa dodajte meso, poklopite i nastavite kuhati još 10-15 minuta (nemojte prekuhati meso jer će postati tvrdo).
- Na kraju umiješajte škrobno brašno koje ste pomiješali sa žlicom hladne vode, protresite tavu i prokuhajte par minuta. Ugasite vatru, umiješajte jabučni ocat i senf, poklopite i pustite da odstoji jedno 5-6 minuta pa poslužite uz omiljeni prilog, npr. pire krumpir, kuhana riža, pire od celera ili kremasta palenta.