Sočna i moćna: Talijanska mesna štruca

2018

Sastojci

  • 570 g miješanog mljevenog mesa
  • 80 g kruha
  • 150 g luka
  • 120 g crvene paprike
  • 20 g svježeg lista peršina
  • 2 jaja
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica origana
  • 2 žličice soli
  • 500 ml umaka od rajčice (šalše)
15 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Sočna i moćna: Talijanska mesna štruca

Mesna štruca obogaćena paprikom, ušuškana u umak od rajčice zasigurno će obradovati sve ljubitelje mljevenog mesa.

Spomen mesne štruce vraća me za bakin ili mamin nedjeljni stol i skoro pa tipičan ručak u našoj obitelji.

Mesna štruca se je uvijek posluživala uz pire ili restani krumpir. Od zimnice koja je glumila salatu, tu su se uvijek našli kiseli krastavci ili turšija.

Mesna štruca je uvijek bila uvaljana u krušne mrvice kako bi nakon pečenja njezina korica bila dodatno hrskava. Tako ja pamtim mesnu štrucu i sve što volim u vezi nje.

Međutim, ovo nije recept za maminu mesnu štrucu, već jedan malo drugačiji. Radi se o talijanskoj verziji mesne štruce u koju, osim kruha i luka, ide i crvena paprika. Ova mesna štruca posebna je i po svojoj sočnosti pošto se peče u umaku od rajčice.

Neću reći da je talijanska mesna štruca bolja od mamine verzije. To je stvar ukusa i, naravno, uspomena. Reći ću da je ova modernija mesna štruca bila toliko fina da bih je svakako preporučio da je isprobate.

talijanska-mesna-struca-02

Priprema:

U duboku posudu rukama natrgajte kruh na manje komade. Na njega naribajte oguljenu glavicu luka. Dodajte tri žlice mlijeka. Sve pomiješajte rukama.

Kada kruh upije svu tekućinu, u posudu dodajte mljeveno meso, naribanu svježu crvenu papriku, dva jaja, sitno sjeckani list peršina te začine (sol i papar, mljevenu crvenu papriku, origano). Ponovno sjedinite namirnice rukama.

Meso oblikujte u štrucu u kalupu za kruh kojeg prethodno ne trebate nauljiti.

Pecite mesnu štrucu oko 40 minuta na prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Dok se mesna štruca peče, pripremite domaću šalšu ili možete koristiti kupovnu verziju. Ako je radite kod kuće, onda na malo maslinova ulja prepržite luk, dodajte češnjak i peršin i na kraju na kockice narezanu svježu rajčicu. Kuhajte dok se rajčice ne raskuhaju u vlastitom soku te ih po potrebi podlijte s malo vode. Začinite šalšu po ukusu.

Nakon 40 minuta izvadite mesnu štrucu iz pećnice i zalijte šalšom. Pecite dodatnih 30 do 40 minuta. Poslužite toplo.

Vezani članci