Teleća koljenica je rado viđen komad mesa na našem stolu. Volimo je lešo iz juhe, ali i sporo pečenu s puno povrća i umaka.
Obično je pečem u pećnici u dubokoj gusnatoj posudi s poklopcem. Na taj način se koljenica više kuha nego peče, meso ostane sočno i lijepo se osvaja od kosti, a povrće se tijekom duge termičke obrade pretvori u fini umak.
Koljenica se, nekako, najčešće služi uz rižu ili palentu, a u ovom današnjem receptu je služimo s mladim krumpirima koji su se kuhali zajedno s koljenicom u zadnjih pola sata pripreme.
SASTOJCI
Priprema:
- Teleću koljenicu operite i dobro posušite, zarežite na par mjesta opnu pa posolite i popaprite. U dubokoj tavi zagrijte ulje pa popecite koljenicu po 3-4 minute sa svake strane, potom je izvadite van.
- Očistite luk, mrkvu i peršin pa ih nasjeckajte na sitne kockice. Operite stapke celere i narežite ih na listiće.
- Na istom ulju na kojem ste popekli koljenicu pirjajte prvo luk. Kad postane staklast dodajte mrkvu, peršin, celer, lovor, kadulju, protisnuti ili sitno sjeckani češnjak i čili papričicu. Pirjajte oko 5 minuta pa dodajte vino i pirjajte dodatnih 7-8 minuta, odnosno dok ne ispari alkohol. Dodajte pasiranu rajčicu, posolite i sve dobro izmiješajte.
- Koljenicu stavite u gusenu, vatrostalnu ili drugu duboku posudu za pečenje s poklopcem, dodajte pirjano povrće i sve zalijte s mesnim temeljcem, dobro protresite posudu i poklopite. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C. Pecite poklopljeno 2 sata.
- Operite mlade krumpire i izribajte ih četkom, po želji ih ogulite. Narežite ih na polovice ili četvrtine pa ih dodajte u posudu u kojoj se peče meso i nastavite peći dodatnih 30 minuta, dok krumpiri ne omekšaju. Poslužite uz sezonsku salatu.