2016

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • oko 850 g (2 veća komada) teleće koljenice
  • 2 mrkve
  • 1 peršin
  • 2-3 stapke celera
  • 2 glavice luka
  • 1 čili papričica
  • 2 režnja češnjaka
  • 150 ml crvenog vina
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 350 ml mesnog temeljca
  • 150 ml crvenog vina
  • 2-3 lista lovora
  • 2 lista kadulje
  • sol, papar
  • suncokretovo ulje
  • 4-5 mladih krumpira
30 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Teleća koljenica (ossobuco) iz pećnice

Sporo kuhana u pećnici, koljenica postaje mekana i sočna, a povrće se pretvara u fini umak kojeg vole riža, palenta ili krumpir.

Teleća koljenica je rado viđen komad mesa na našem stolu. Volimo je lešo iz juhe, ali i sporo pečenu s puno povrća i umaka.

Obično je pečem u pećnici u dubokoj gusnatoj posudi s poklopcem. Na taj način se koljenica više kuha nego peče, meso ostane sočno i lijepo se osvaja od kosti, a povrće se tijekom duge termičke obrade pretvori u fini umak.

Koljenica se, nekako, najčešće služi uz rižu ili palentu, a u ovom današnjem receptu je služimo s mladim krumpirima koji su se kuhali zajedno s koljenicom u zadnjih pola sata pripreme.

teleca-koljenica-ossobuco-iz-pecnice-02

Priprema:

Teleću koljenicu operite i dobro posušite, zarežite na par mjesta opnu pa posolite i popaprite. U dubokoj tavi zagrijte ulje pa popecite koljenicu po 3-4 minute sa svake strane, potom je izvadite van.

Očistite luk, mrkvu i peršin pa ih nasjeckajte na sitne kockice. Operite stapke celere i narežite ih na listiće.

Na istom ulju na kojem ste popekli koljenicu pirjajte prvo luk. Kad postane staklast dodajte mrkvu, peršin, celer, lovor, kadulju, protisnuti ili sitno sjeckani češnjak i čili papričicu. Pirjajte oko 5 minuta pa dodajte vino i pirjajte dodatnih 7-8 minuta, odnosno dok ne ispari alkohol. Dodajte pasiranu rajčicu, posolite i sve dobro izmiješajte.

Koljenicu stavite u gusenu, vatrostalnu ili drugu duboku posudu za pečenje s poklopcem, dodajte pirjano povrće i sve zalijte s mesnim temeljcem, dobro protresite posudu i poklopite. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Pecite poklopljeno 2 sata.

Operite mlade krumpire i izribajte ih četkom, po želji ih ogulite. Narežite ih na polovice ili četvrtine pa ih dodajte u posudu u kojoj se peče meso i nastavite peći dodatnih 30 minuta, dok krumpiri ne omekšaju.

Poslužite uz sezonsku salatu.

Vezani članci