×
×
Saltimbocca: Teletina sa pršutom i kaduljom
Recepti

Saltimbocca: Teletina sa pršutom i kaduljom

Talijanska riječ saltimbocca skraćenica je riječi ‘saltare in bocca’ što bi u doslovnom prijevodu značilo ‘skočiti u usta’ i što daje naznake da se radi o malim jednostavnim zalogajima te brzo spremljenom jelu.

Saltimbocca alla Romana je jedno od najpoznatijih predstavnika rimske kuhinje kakvu poznajemo danas. Iako se točno podrijetlo ovog jela ne zna, nagađa se da je nastalo u talijanskom gradu Brescii.

Također, prvi puta ga spominje krajem 1800. godine talijanski pisac i gastronom Pellegrino Artusi i to nakon što ga je probao u poznatoj rimskoj trattoriji ‘Le Venete’.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Teletina

    ZA PIRE OD POVRĆA:

Priprema:

  1. Odreske teletine stavite između dva papira za pečenje pa ih stucite batom za meso. Stavite ih u zdjelu i prelijte bijelim vinom te marinirajte 30 minuta. Ocijedite ih od vina, ali vino nemojte baciti jer će vam trebati za kuhanje.
  2. Na svaki odrezak položite fetu pršuta i list kadulje te pričvrstite čačkalicom ili svaki odrezak zarolajte u smotuljak te također pričvrstite čačkalicom.
  3. U veću tavu sa neprijanjajućim dnom dodajte maslac i 2 žlice maslinovog ulja. Kad se zagrije, dodajte odreske teletine te ih pecite nekoliko minuta sa obje strane. Dodajte isprane i ocijeđene kapare te bijelo vino i kuhajte dok se umak ne zgusne.
  4. Za pire od mrkve, kuhajte mrkvu u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocijedite je, dodajte malo maslinovog ulja te izmiksajte u kremu.
  5. Za pire od graška, stavite kuhati dosta vode sa malo soli, kada provrije, dodajte grašak i kuhajte 10 minuta. Ocijedite pod mlazom hladne vode. Grašak mora ostati lijepe zelene boje. Dodajte maslinovo ulje te izmiksajte u kremu.
  6. Odreske teletine servirajte na tanjurima na kremi od graška i mrkve i po želji začinite svježe mljevenim crnim paprom.