Saltimbocca alla Romana je jedno od najpoznatijih predstavnika rimske kuhinje kakvu poznajemo danas. Iako se točno podrijetlo ovog jela ne zna, nagađa se da je nastalo u talijanskom gradu Brescii.
Također, prvi puta ga spominje krajem 1800. godine talijanski pisac i gastronom Pellegrino Artusi i to nakon što ga je probao u poznatoj rimskoj trattoriji ‘Le Venete’.
SASTOJCI
ZA PIRE OD POVRĆA:
Priprema:
- Odreske teletine stavite između dva papira za pečenje pa ih stucite batom za meso. Stavite ih u zdjelu i prelijte bijelim vinom te marinirajte 30 minuta. Ocijedite ih od vina, ali vino nemojte baciti jer će vam trebati za kuhanje.
- Na svaki odrezak položite fetu pršuta i list kadulje te pričvrstite čačkalicom ili svaki odrezak zarolajte u smotuljak te također pričvrstite čačkalicom.
- U veću tavu sa neprijanjajućim dnom dodajte maslac i 2 žlice maslinovog ulja. Kad se zagrije, dodajte odreske teletine te ih pecite nekoliko minuta sa obje strane. Dodajte isprane i ocijeđene kapare te bijelo vino i kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Za pire od mrkve, kuhajte mrkvu u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocijedite je, dodajte malo maslinovog ulja te izmiksajte u kremu.
- Za pire od graška, stavite kuhati dosta vode sa malo soli, kada provrije, dodajte grašak i kuhajte 10 minuta. Ocijedite pod mlazom hladne vode. Grašak mora ostati lijepe zelene boje. Dodajte maslinovo ulje te izmiksajte u kremu.
- Odreske teletine servirajte na tanjurima na kremi od graška i mrkve i po želji začinite svježe mljevenim crnim paprom.