Ako volite ljutu i aromatičnu hranu, ovaj je gulaš vaš idući favorit. Osim što će poslužiti kao ručak u tjednu, jer možete ga pripremiti i ranije, tequila gulaš je i odlična alternativa ili dodatak roštilju za ljetna obiteljska i prijateljska okupljanja i druženja.
Osim uz začinjene hrskave krumpire, poslužite ga i u tortiljama, uz dodatak vrhnja i salata ili još bolje, u tortilja posudicama, kao tortilla bowls.
SASTOJCI
Priprema:
- Feferone, paprike i rajčice operite, obrišite, posložite na papirom obložen lim za pečenje, zajedno s lukom kojem ste odstranili vanjsku tvrdu koru, pa ispecite u pećnici kao što biste to učinili kad pečete paprike. Po želji povrće možete ispeći i na grilu.
- Kad se povrću kožica ispeče, premjestite ga na desetak minuta u poklopljenu posudu, što će vam omogućiti da lakše odvojite koru i očistite ga. Rajčice odvojite od paprika i luka, odstranite im kožu i košticu, grubo usitnite, pa i njih ostavite sa strane. Očišćeno povrće narežite na veće komade i ostavite sa strane.
- Meso narežite na komade veličine zalogaja. U posudi pomiješajte sol, papar i ostale navedene začine. Polovicu dobivene mješavine, zajedno s brašnom, pospite preko mesa i promiješajte da se svi komadi mesa oblože brašnom i začinima.
- U posudi debljeg dna ugrijte svinjsku mast pa ispržite meso da dobije lijepu, zlatno smeđu boju i karamelizira se. Izvadite ga iz posude i ostavite sa strane.
- Na preostalu masnoću (po potrebi dodajte još žlicu masti) dodajte očišćene, krupnije narezane pečene paprike, usitnjene feferone i narezan luk pa kratko popržite. Dodajte ostatak mješavine začina te usitnjen češnjak i sve dobro promiješajte pa pržite minutu - dvije.
- Ulijte tekilu pa neprestano miješajući pokupite sve karamelizirane sokove i začine koju se se uhvatili na dnu i po rubovima posude za kuhanje. Miješajte dok se tekućina ne reducira na otprilike polovicu, a zatim dodajte usitnjene rajčice, vratite meso i sokove koje je pustilo u posudu, zalijte vrućim temeljcem ili vodom, promiješajte, poklopite pa na sasvim laganoj vatri, kuhajte otprilike sat i pol.
- Nakon toga u gulaš dodajte dvije žlice sitno sjeckanog korijandera ili peršina, te koricu i sok jedne limete. Promiješajte pa idućih dvadeset minuta do pola sata kuhajte otklopljeno da se gulaš zgusne.
- Pripremite hrskave krumpire. Pećnicu ugrijte na 220°C. Krumpire operite, ostavite im koru i narežite ih na četvrtine u kriškama.
- Napravite mješavinu od žličice soli, žličice svježe krupno mljevenog papra i dimljene paprike koju umiješajte u dvije žlice svinjske masti sobne temperature. Time premažite krumpire, posložite ih na papirom obložen lim za pečenje i pecite 45 minuta, položene korom prema gore.
- Nakon 30-ak minuta krumpire okrenite na treću stranu i dalje korom prema gore, pa dovršite pečenje.
- Servirajte gulaš uz svježu zelenu salatu, po želji mileram ili kiselo vrhnje te hrskave začinjene krumpire.