Tequila gulaš od svinjetine s hrskavim krumpirima

2016

Sastojci

  • 700 g svinjske lopatice
  • feferoni ili ljute papričice u količini po ukusu
  • crvena, zelena i žuta paprika
  • 1 paprika babura
  • 1 srednje veliki luk
  • 4 rajčice sorte šljivar ili ROMA rajčice
  • sol
  • svježe krupno mljeveni papar
  • ½ žličice tucane paprike ili čili paprike u listićima
  • ½ žličice mljevene čili papričice
  • ½ žličice usitnjenog kima
  • ½ žličice dimljene mljevene crvene paprike
  • 1 žlica brašna
  • 2-3 češnja češnjaka
  • svinjska mast
  • 150 ml tequile
  • 150 ml temeljca ili vruće vode
  • svježi list korijandera ili peršina
  • korica i sok jedne limete
  • krumpir
  • mileram po želji
23 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Tequila gulaš od svinjetine s hrskavim krumpirima

Izuzetno aromatičnog i pikantnog okusa, ovaj gulaš od svinjetine s tekilom i limetom lako će oduševiti sve ljubitelje začinjenih jela.

Ako volite ljutu i aromatičnu hranu, ovaj je gulaš vaš idući favorit. Osim što će poslužiti kao ručak u tjednu, jer možete ga pripremiti i ranije, tequila gulaš je i odlična alternativa ili dodatak roštilju za ljetna obiteljska i prijateljska okupljanja i druženja.

Osim uz začinjene hrskave krumpire, poslužite ga i u tortiljama, uz dodatak vrhnja i salata ili još bolje, u tortilja posudicama, kao tortilla bowls.

tequila-gulas-detalj

Priprema:

Feferone, paprike i rajčice operite, obrišite, posložite na papirom obložen lim za pečenje, zajedno s lukom kojem ste odstranili vanjsku tvrdu koru, pa ispecite u pećnici kao što biste to učinili kad pečete paprike. Po želji povrće možete ispeći i na grilu.

Kad se povrću kožica ispeče, premjestite ga na desetak minuta u poklopljenu posudu, što će vam omogućiti da lakše odvojite koru i očistite ga. Rajčice odvojite od paprika i luka, odstranite im kožu i košticu, grubo usitnite, pa i njh ostavite sa strane.

Očišćeno povrće narežite na veće komade i ostavite sa strane.

Meso narežite na komade veličine zalogaja. U posudi pomiješajte sol, papar i ostale navedene začine. Polovicu dobivene mješavine, zajedno s brašnom, pospite preko mesa i promiješajte da se svi komadi mesa oblože brašnom i začinima.

U posudi debljeg dna ugrijte svinjsku mast pa ispržite meso da dobije lijepu, zlatno smeđu boju i karamelizira se. Izvadite ga iz posude i ostavite sa strane.

Na preostalu masnoću (po potrebi dodajte još žlicu masti) dodajte očišćene, krupnije narezane pečene paprike, usitnjene feferone i narezan luk pa kratko popržite. Dodajte ostatak mješavine začina te usitnjen češnjak i sve dobro promiješajte pa pržite minutu – dvije.

Ulijte tekilu pa neprestano miješajući pokupite sve karamelizirane sokove i začine koju se se uhvatili na dnu i po rubovima posude za kuhanje. Miješajte dok se tekućina ne reducira na otprilike polovicu, a zatim dodajte usitnjene rajčice, vratite meso i sokove koje je pustilo u posudu, zalijte vrućim temeljcem ili vodom, promiješajte, poklopite pa na sasvim laganoj vatri, kuhajte otprilike sat i pol.

Nakon toga u gulaš dodajte dvije žlice sitno sjeckanog korijandera ili peršina, te koricu i sok jedne limete. Promiješajte pa idućih dvadeset minuta do pola sata kuhajte otklopljeno da se gulaš zgusne.

Servirajte uz svježu zelenu salatu, po želji mileram ili kiselo vrhnje te hrskave začinjene krumpire koje pripremite za vrijeme dok gulaš lagano kuha.

Priprema hrskavo pečenih krumpira:

Pećnicu ugrijte na 220°C. Krumpire operite, ostavite im koru i narežite ih na četvrtine u kriškama.

Napravite mješavinu od žličice soli, žličice svježe krupno mljevenog papra i dimljene paprike koju umiješajte u dvije žlice svinjske masti sobne temperature. Time premažite krumpire, posložite ih na papirom obložen lim za pečenje i pecite 45 minuta, položene korom prema gore.

Nakon 30-ak minuta krumpire okrenite na treću stranu i dalje korom prema gore, pa dovršite pečenje.

Vezani članci