Pulled pork ili, u doslovnom prijevodu, ‘vučena’ svinjetina je jelo popularno diljem svijeta iako se čini kako ga najviše vole Amerikanci, osobito u raznim street food jelima – od sendviča do hamburgera pa do umaka i juha.
Ovakva priprema svinjetine doista nije zahtjevna. Potrebno je dobro ispeći komad mesa, polako i na niskoj temperaturi kako bi se meso doslovno raspadalo koje se potom ‘vuče’ ili trga i tako usitnjava vilicom na rezance.
Upotreba ovakvo pripremljene svinjetine nema ograničenja jer se može koristiti u svim mesnim jelima u kojima se želi postići ta posebna tekstura mesa koja se s natrganom svinjetinom dobije.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjski but nauljite te obilato začinite sa svih strana solju, paprom i češnjakom u granulama. Komad mesa zapecite 'na naglo' na tavi sa svih strana da dobije koricu te ga prebacite u dublji protvan. Prelijte s 1,5-2 dcl goveđeg temeljca, a zatim prekrijte s aluminijskom folijom.
- Meso pecite na 180 °C oko 60 minuta nakon čega temperaturu pečenja dignite na 220 °C te pecite još dodatnih 60 minuta. Ako želite dobiti zapečenu koru na mesu, pred kraj pečenja uklonite foliju i ostavite da se meso lagano zapeče.
- Dok se meso peče pripremite brze, domaće i elastične tortilje. U 200 grama glatkog brašna dodajte prstohvat soli i oko 0,5 dcl ulja. U toplu vodu razmutite žličicu instant kvasca za kruh te ga postepeno dodavajte u brašno. Oko 1,2-1,5 dcl vode će biti dovoljno da dobijete mekano glatko tijesto. Ako je tijesto previše suho i čvrsto dodajte još vode.
- Rukama dobro umijesite tijesto (barem 6-7 minuta) te ga ostavite da odstoji oko 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Tijesto zatim razdvojite na 4 jednake kugle. Svaku kuglu utisnite dlanovima u oblik lepinje te je na pobrašnjeloj površini valjkom izvucite u tanku tortilju debelu svega par milimetara. Ako imate prešu za izradu tortilja iskoristite nju za dobivanje ravnomjernih tortilja.
- Tortilje pecite na vrućoj suhoj tavi, oko 1 minute s jedne strane, te dodatnih 30 sekundi s druge strane. Zbog kvasca će se tortilje možda malo napuhati prilikom pečenja, ali neka vas to ne brine jer će se kasnije slegnuti. Gotove vruće tortilje odložite na tanjur i prekrijte platnenom krpom kako bi ostale i dalje mekane i elastične.
- Kada je svinjetina gotova, ostavite je kratko da se ohladi. Vilicom zatim povlačite paralelno sa strukturom mesa kako bi od njega napravili ‘rezance’. Povlačiti možete i u okomitom smjeru u odnosu na strukturu mesa, ako vam je tako lakše i ako se meso tako lakše odvaja.
- U dublju tavu ili wok stavite dvije velike žlice meda, jednu veliku žlicu Teriyaki umaka, žličicu ljutog umaka (ja sam koristio Vrabanero Original) te 1,5 dcl vode (može i temeljca). Pustite da sve zakipi te da tekućina na pola ispari. Isprobajte umak prije nego u njega stavite usitnjenu svinjetinu te po potrebi dodajte još ljutine ili slatkoće da vam umak bude po guštu.
- Na kraju u umak dodajte natrganu svinjetinu i nastavite je dinstati uz miješanje, sve dok tekućina ne ispari, a meso ne poprimi slatko-ljuti okus.
- Osim mesa, u tortilje dodajte još i sitno sjeckani ljubičasti luk, Jalapeno kiselu papriku, naribani sir za pizzu te kiselo vrhnje, da napravi kontrast ljutini svinjetine. Ja sam napravio dvije vrste vrhnja - jedno sa sokom od limete kao blažu verziju, a drugo sa čilijem u prahu kao dodatnu pikant verziju za velike ljubitelje ljute hrane.