Domaće tortilje punjene ljutom svinjetinom

2015

Sastojci

  • 780 g svinjske lopatice
  • 2 dcl goveđeg temeljca
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 dcl ulja
  • suhi kvasac
  • voda
  • med
  • Teriyaki umak
  • ljuti umak
  • ljubičasti luk
  • jalapeno ukiseljene paprike
  • sir za pizzu
  • kiselo vrhnje, limeta, čili u prahu
  • sol, papar, češnjak
2 Siječanj 2015, Komentari: 3

Tortilje su idealne kao vikend jelo te zahvalan odabir za društva i/ili obiteljska okupljanja. Ovisno o punjenju, mogu zadovoljiti i one najzahtjevnije - od ljubitelja povrća do ovisnika o ljutom.

Pulled pork ili, u doslovnom prijevodu, ‘vučena’ svinjetina je jelo popularno diljem svijeta iako se čini kako ga najviše vole Amerikanci, osobito u raznim street food jelima – od sendviča do hamburgera pa do umaka i juha.

Ovakva priprema svinjetine doista nije zahtjevna. Potrebno je dobro ispeći komad mesa, polako i na niskoj temperaturi kako bi se meso doslovno raspadalo koje se potom ‘vuče’ ili trga i tako usitnjava vilicom na rezance.

Upotreba ovakvo pripremljene svinjetine nema ograničenja jer se može koristiti u svim mesnim jelima u kojima se želi postići ta posebna tekstura mesa koja se s natrganom svinjetinom dobije.

Za današnji recept, natrganu svinjetinu sam odlučio prije serviranja u domaće tortilje dodatno začiniti jednim slatko – ljutim umakom. Zato ako ste ljubitelj pikantne hrane ovo je pravi recept za vas!

ljute-tortilje-svinjetina-detaljPriprema:

Svinjski but, svinjsku pisanicu ili neki drugi komad svinjetine po želji nauljite te obilato začinite sa svih strana solju, paprom i češnjakom u granulama.

Komad mesa zapecite ‘na naglo’ na tavi sa svih strana da dobije koricu te ga prebacite u dublji protvan. Prelijte s 1,5-2 dcl goveđeg temeljca, a zatim prekrijte s aluminijskom folijom.

Meso pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta nakon čega temperaturu pečenja dignite na 220 stupnjeva te pecite još dodatnih 60 minuta. Ako želite dobiti zapečenu koru na mesu, pred kraj pečenja uklonite foliju i ostavite da se meso lagano zapeče.

Dok se meso peče pripremite brze, domaće i elastične tortilje.

U 200 grama glatkog brašna dodajte prstohvat soli i oko 0,5 dcl ulja. U toplu vodu razmutite čajnu žličicu instant kvasca za kruh te ga postepeno dodavajte u brašno. Oko 1,2-1,5 dcl vode će biti dovoljno da dobijete mekano glatko tijesto. Ako je tijesto previše suho i čvrsto dodajte još vode.

Rukama dobro umijesite tijesto (barem 6-7 minuta) te ga ostavite da odstoji oko 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.

Tijesto zatim razdvojite na 4 jednake kugle. Svaku kuglu utisnite dlanovima u oblik lepinje te je na pobrašnjeloj površini valjkom izvucite u tanku tortilju debelu svega par milimetara. Ako imate prešu za izradu tortilja iskoristite nju za dobivanje ravnomjernih tortilja.

Tortilje pecite na vrućoj suhoj tavi, oko 1 minute s jedne strane, te dodatnih 30 sekundi s druge strane.

Zbog kvasca će se tortilje možda malo napuhati prilikom pečenja, ali neka vas to ne brine jer će se kasnije slegnuti.

Gotove vruće tortilje odložite na tanjur i prekrijte platnenom krpom kako bi ostale i dalje mekane i elastične.

Kada je svinjetina gotova, ostavite je kratko da se ohladi. Vilicom zatim povlačite paralelno sa strukturom mesa kako bi od njega napravili ‘rezance’. Povlačiti možete i u okomitom smjeru u odnosu na strukturu mesa, ako vam je tako lakše i ako se meso tako lakše odvaja.

U dublju tavu ili wok stavite dvije velike žlice meda, jednu veliku žlicu Teriyaki umaka, čajnu žličicu ljutog umaka (ja sam koristio Vrabanero Original) te 1,5 dcl vode (može i temeljca). Pustite da sve zakipi te da tekućina na pola ispari. Isprobajte umak prije nego u njega stavite usitnjenu svinjetinu te po potrebi dodajte još ljutine ili slatkoće da vam umak bude po guštu.

Na kraju u umak dodajte natrganu svinjetinu i nastavite je dinstati uz miješanje, sve dok tekućina ne ispari, a meso ne poprimi slatko-ljuti okus.

Osim mesa, u tortilje dodajte još i sitno sjeckani ljubičasti luk, Jalapeno kiselu papriku, naribani sir za pizzu te kiselo vrhnje, da napravi kontrast ljutini svinjetine.

Ja sam napravio dvije vrste vrhnja – jedno sa sokom od limete kao blažu verziju, a drugo sa čilijem u prahu kao dodatnu pikant verziju za velike ljubitelje ljute hrane.

Vezani članci