Umami juha od bundeve sa slaninom i slanutkom

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 500 g bundeve hokaido
  • 1 veća jabuka
  • 1 luk
  • 2 žlice maslaca
  • ½ žličice currya
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • povrtni temeljac
  • 2 dl mlijeka ili slatkog vrhnja
  • 150 g slanine
  • 100 g grčkog feta sira
  • Za pikantni slanutak:
  • 200 g kuhanog slanutka
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • prstohvat kajenskog papra
  • 1/3 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica tamnog muscovado šećera
  • 1 žličica listića svježeg timijana
  • sol
23 Listopad 2015, Komentari: Comments Off on Umami juha od bundeve sa slaninom i slanutkom

Ova jesenska juha uspješno spaja nježan okus bundeve, pikantni slanutak i hrskavu slaninu. Zbog bogatstva okusa, s pravom je možemo nazvati Umami juhom.

Jesen je godišnje doba koje me uvijek inspirira za neka nova jela i okuse, što nije tako teško obzirom na obilje namirica koje tržnice nude.

Jedna od tih namirnica je i bundeva koju smatram kraljicom jeseni, stoga ova juha slavi i predstavlja jesen u svoj svojoj raskoši. Osim prekrasnih boja, oduševit će vas raznolikošću svih okusa u tanjuru, počevši od okusa pečene slanine, pikantnog slanutka i nježne, blago slatke juhe.

Ova juha ima nepogrešivi umami okus koji se u svijetu gastronomije smatra petim okusom, a javlja se nakon konzumacije određenih kombinacija namirnica i jela. To je najčešće onaj osjećaj kada riječima ne možete objasniti zašto vam je neka hrana toliko ukusna.

Umami je otkrio profesor Kikunae Ikeda prije 100 godina, a riječ u slobodnom prijevodu s japanskog znači “dobar okus”. Nazivaju ga još i “mesnim okusom”.

Vjerujem da svi imamo neka najdraža jela koja nam pružaju umami okus, no ovu kombinaciju namirnica i juhu svakako preporučam da probate.

juha-od-bundeve-slanutka-slanine-detalj

Priprema:

Bundevu ogulite i očistite od sjemenki te narežite na kocke. Luk narežite na polumjesece, a jabuku također narežite na komadiće.

Zagrijte dvije žlice maslaca pa dodajte luk te pržite nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte bundevu i jabuku, sol i ostale začine te nastavite pirjati nekoliko minuta. Povrću dodajte povrtni temeljac tako da bude pokriveno tekućinom te kuhajte na srednje jakoj vatri 15-ak minuta dok ne omekša. Kuhanu juhu izmiksajte u kremu.

U međuvremenu pripremite slaninu i pikantni slanutak. Slaninu narežite na manje fete te ju stavite pržiti, čim otpusti svu masnoću i postane hrskava, izvadite ju iz posude.

U masnoću od slanine dodajte dobro ocijeđeni kuhani slanutak i sve začine te pržite oko 5-10 minuta dok slanutak ne postane hrskav.

Kuhanu juhu od bundeve poslužite s razmrvljenom fetom, hrskavom slaninom , pikantnim slanutkom te po želji ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Vezani članci