×
×
Juha od bundeve sa slaninom i slanutkom
Na žlicu

Juha od bundeve sa slaninom i slanutkom

Ova jesenska juha uspješno spaja nježan okus bundeve, pikantni slanutak i hrskavu slaninu. Zbog bogatstva okusa, s pravom je možemo nazvati “umami” juhom.

Jesen je godišnje doba koje uvijek inspirira za neka nova jela i okuse, što nije tako teško obzirom na obilje namirnica koje tržnice nude.

Jedna od tih namirnica je i bundeva koju smatram kraljicom jeseni. Stoga ova juha slavi i predstavlja jesen u svoj svojoj raskoši. Osim prekrasnih boja, oduševit će vas raznolikošću svih okusa u tanjuru, počevši od okusa pečene slanine, pikantnog slanutka i nježne, blago slatke juhe.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

    DODATNO:

    ZA SLANUTAK:

Priprema:

  1. Bundevu ogulite i očistite od sjemenki te narežite na kocke. Luk narežite na polumjesece, a jabuku također narežite na komadiće.
  2. Zagrijte dvije žlice maslaca pa dodajte luk te pržite nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte bundevu i jabuku, sol i ostale začine te nastavite pirjati nekoliko minuta. Povrću dodajte povrtni temeljac tako da bude pokriveno tekućinom te kuhajte na srednje jakoj vatri 15-ak minuta dok ne omekša. Kuhanu juhu izmiksajte u kremu.
  3. U međuvremenu pripremite slaninu i pikantni slanutak. Slaninu narežite na manje fete te ju stavite pržiti, čim otpusti svu masnoću i postane hrskava, izvadite ju iz posude.
  4. U masnoću od slanine dodajte dobro ocijeđeni kuhani slanutak i sve začine te pržite oko 5-10 minuta dok slanutak ne postane hrskav.
  5. Kuhanu juhu od bundeve poslužite s razmrvljenom fetom, hrskavom slaninom, pikantnim slanutkom te po želji ekstra djevičanskim maslinovim uljem.