Jesen je godišnje doba koje uvijek inspirira za neka nova jela i okuse, što nije tako teško obzirom na obilje namirnica koje tržnice nude.
Jedna od tih namirnica je i bundeva koju smatram kraljicom jeseni. Stoga ova juha slavi i predstavlja jesen u svoj svojoj raskoši. Osim prekrasnih boja, oduševit će vas raznolikošću svih okusa u tanjuru, počevši od okusa pečene slanine, pikantnog slanutka i nježne, blago slatke juhe.
SASTOJCI
DODATNO:
ZA SLANUTAK:
Priprema:
- Bundevu ogulite i očistite od sjemenki te narežite na kocke. Luk narežite na polumjesece, a jabuku također narežite na komadiće.
- Zagrijte dvije žlice maslaca pa dodajte luk te pržite nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte bundevu i jabuku, sol i ostale začine te nastavite pirjati nekoliko minuta. Povrću dodajte povrtni temeljac tako da bude pokriveno tekućinom te kuhajte na srednje jakoj vatri 15-ak minuta dok ne omekša. Kuhanu juhu izmiksajte u kremu.
- U međuvremenu pripremite slaninu i pikantni slanutak. Slaninu narežite na manje fete te ju stavite pržiti, čim otpusti svu masnoću i postane hrskava, izvadite ju iz posude.
- U masnoću od slanine dodajte dobro ocijeđeni kuhani slanutak i sve začine te pržite oko 5-10 minuta dok slanutak ne postane hrskav.
- Kuhanu juhu od bundeve poslužite s razmrvljenom fetom, hrskavom slaninom, pikantnim slanutkom te po želji ekstra djevičanskim maslinovim uljem.