Želite nešto na žlicu, ali vam je dosta tradicionalnih varijanti? Probajte varivo od kelja i leće s dimljenom kobasicom preliveno gremolatom koja ovom zimskom jelu daje neobičnu svježinu.
SASTOJCI
GREMOLATA:
Priprema:
- Od glavice kelja odvojite listove i odvojite tvrđi korjenasti dio i narežite ga na tanke trake. Isto učinite i s lisnatim dijelovima, ali trakice nemojte pomiješati.
- Na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje pa pržite kobasice dok im korica ne dobije boju, no nemojte ih ispeći do kraja. Izvadite kobasice iz tave, a na ulju i masnoći koju su pustile kobasice popržite tanke šnite mesnate slanine do hrskavosti. Izvadite i njih i ostavite da se ocijede na kuhinjskom ubrusu od suvišne masnoće, a na masnoću dodajte luk narezan na sitne kockice pa ga pržite dok omekša.
- Kad luk omekša, dodajte češnjak i koncentrat rajčice. Sve pržite dvije do tri minute, miješajući kako ne bi zagorjelo. Dodajte tvrđe dijelove nasjeckanog kelja i pržite ih dok ne omekšaju. Zatim dodajte polovicu lisnatog dijela kelja i leću, sve kratko popržite pa zalijte pilećim temeljac. Dodajte pasiranu rajčicu i polovicu količine vode i vratite kobasice natrag u posudu kako bi se do kraja skuhale.
- Kuhajte na laganoj vatri četrdeset pet minuta do sat vremena, povremeno miješajući i dodajući ostatak vode, a zadnjih deset do petnaest minuta dodajte ostatak lisnatog narezanog kelja i cherry rajčice.
- Za vrijeme dok se kelj i leća kuhaju pripremite gremolatu. Pomiješajte sitno nasjeckan peršin, maslinovo ulje, koricu i sok limuna. Po želji dodajte i češnjak, no mi smo ga ovdje izostavili. Gotovo varivo poslužite sa žlicom, dvije gremolate, posuto hrskavim komadićima slanine.