×
×
Varivo od kelja i leće s dimljenom kobasicom
Recepti

Varivo od kelja i leće s dimljenom kobasicom

Varivu od kelja možemo dodati svježinu tako da ubacimo leću i gremolatu i naravno neizostavnu dimljenu kobasicu, koja ovom jelu daje poseban okus.

Želite nešto na žlicu, ali vam je dosta tradicionalnih varijanti? Probajte varivo od kelja i leće s dimljenom kobasicom preliveno gremolatom koja ovom zimskom jelu daje neobičnu svježinu. 

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
3
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Dimljena kobasica

    GREMOLATA: 

Priprema:

  1. Od glavice kelja odvojite listove i odvojite tvrđi korjenasti dio i narežite ga na tanke trake. Isto učinite i s lisnatim dijelovima, ali trakice nemojte pomiješati. 
  2. Na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje pa pržite kobasice dok im korica ne dobije boju, no nemojte ih ispeći do kraja. Izvadite kobasice iz tave, a na ulju i masnoći koju su pustile kobasice popržite tanke šnite mesnate slanine do hrskavosti. Izvadite i njih i ostavite da se ocijede na kuhinjskom ubrusu od suvišne masnoće, a na masnoću dodajte luk narezan na sitne kockice pa ga pržite dok omekša.
  3. Kad luk omekša, dodajte češnjak i koncentrat rajčice. Sve pržite dvije do tri minute, miješajući kako ne bi zagorjelo.  Dodajte tvrđe dijelove nasjeckanog kelja i pržite ih dok ne omekšaju. Zatim dodajte polovicu lisnatog dijela kelja i leću, sve kratko popržite pa zalijte pilećim temeljac. Dodajte pasiranu rajčicu i polovicu količine vode i vratite kobasice natrag u posudu kako bi se do kraja skuhale.
  4. Kuhajte na laganoj vatri četrdeset pet minuta do sat vremena, povremeno miješajući i dodajući ostatak vode, a zadnjih deset do petnaest minuta dodajte ostatak lisnatog narezanog kelja i cherry rajčice.
  5. Za vrijeme dok se kelj i leća kuhaju pripremite gremolatu. Pomiješajte sitno nasjeckan peršin, maslinovo ulje, koricu i sok limuna. Po želji dodajte i češnjak, no mi smo ga ovdje izostavili.  Gotovo varivo poslužite sa žlicom, dvije gremolate, posuto hrskavim komadićima slanine.