×
×
VIDEO: Bribirski prisnac sa šunkom, škripavcem i mladim lukom
Video recepti

VIDEO: Bribirski prisnac sa šunkom, škripavcem i mladim lukom

Bribirski prisnac, tradicionalno jelo u malo izmijenjenoj verziji sa šunkom učinit će vaše blagdane još svečanijima, pogotovo ako ga pripremite u obliku vijenca.

Bribirski prisnac tradicionalno je uskrsno jelo primorskoga kraja, odnosno, kako mu i sam naziv kaže, s područja Bribira. Kalup možete odabrati prema želji, a nama se baš ovaj oblik vijenca čini savršenim za svečaniji postav stola.

Iako ćete u originalnoj verziji vjerojatno pronaći slaninu, a ne šunku rolanu u mrežici, mi smo je odlučili iskoristiti kao još jednu tipičnu namirnicu uskrsnog predznaka. Jelo je zasitno i nahranit će veći broj ljudi, a možete ga jesti i drugi dan.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Rolana šunka

Priprema:

  1. Sitno narežite šunku, mladi luk i škripavac. Kratko ispirjajte šunku i mladi luk, dok luk malo ne omekša. Pustite da se ohlade.
  2. U većoj zdjeli razmutite jaja. Dodajte sir i suhi kvasac, promiješajte te potom dodajte šunku i luk pa posolite i popaprite prema želji. Još jednom dobro promiješajte.
  3. Potom postupno počnite dodavati brašno sve dok ne dobijete gustu smjesu. Kalup za pečenje premažite svinjskom mašću, pobrašnite pa u njega ulijte smjesu s jajima.
  4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C oko 45 minuta. Kad se malo ohladi, izvadite iz kalupa i režite na kriške.