×
×
VIDEO: Ispecite kukuruzni kruh s čvarcima
Video recepti

VIDEO: Ispecite kukuruzni kruh s čvarcima

Domaći kukuruzni kruh “pojačajte” čvarcima! Priprema se lako, bez dizanja, brzo je gotov, a toliko je fin da ga možete jesti bez priloga ili namaza.

Baš smo se zaželjeli mirisa i okusa pravog domaćeg kruha, a kukuruzni kruh s hrskavom koricom činio nam se idealnim izborom. Ipak, nismo željeli da to bude običan kruh. Što smo napravili?

Pomiješali smo kukuruzno s bijelim glatkim brašnom – što je uobičajeno u većini recepata za kukuruzni kruh, no, potom smo ga zamijesili s mlaćenicom i na kraju još dodali čvarke.

Mlaćenica je nusproizvod pravljenja maslaca, a danas je možete pronaći na mliječnim odjelima supermarketa ili tržnicama, uglavnom pod imenom Stepko ili Stepka.

Priprema ovog kruha prilično je brza jer nema kvasca niti dizanja, već je pripremljen s praškom za pecivo i čim ga zamijesite ide u pećnicu. Dobili smo kruh koji zapravo neodoljivo podsjeća na kolač, samo su nama, umjesto, recimo, grožđica, uvijek draži odabir čvarci.

Ako ni čvarci nisu dovoljni za ispunjenje vaših potreba za masnoćama, možete napraviti što i mi – kriške kruha namazati svinjskom mašću. No, kruh je toliko dobar da ga možete jesti i ikakvih dodataka.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Čvarci

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Čvarke grubo nasjeckajte. Pomiješajte suhe sastojke, odnosno, u veću zdjelu istresite kukuruzno brašno, zatim pšenično, pa prašak za pecivo i sol. Sve dobro promiješajte.
  2. Ulijte ulje i mlaćenicu u suhe sastojke pa uz pomoć kuhače, u zdjeli zamijesite tijesto. Smjesa će biti gusta i kompaktna, ali još uvijek ljepljiva i relativno mekana.
  3. U tijesto umiješajte čvarke, ponovno uz pomoć kuhače, tako da se ravnomjerno rasporede. Trebat će vam nešto snage za ovo, ali "borba" se isplati.
  4. Ulijte ulje u kalup za pečenje (naš je dimenzija 30x11x5 cm) pa ga kistom razmažite po dnu i bočnim stranicama kalupa. Potom pobrašnite kalup.
  5. Premjestite smjesu u kalup i stavite u pećnicu na 40 minuta. Kad je pečen, izvadite kruh iz kalupa i pustite ga da se ohladi. Ako vam se korica raspucala, nemojte brinuti. To je česta pojava kod kukuruznih kruhova, a i daje mu dodatan domaći štih.
  6. Režite na kriške i poslužite. Kriške možete mazati svinjskom mašću i posuti mljevenom crvenom paprikom.