×
×
VIDEO: Mućkalica od ražnjića i pečenih paprika
Video recepti

VIDEO: Mućkalica od ražnjića i pečenih paprika

Ostatke od roštilja spojite s pečenom paprikom i sjeckanom rajčicom te ih pretvorite u sočnu mućkalicu.

Receptura za mućkalicu uglavnom ovisi o mikro lokaciji s koje potječe, a u Hrvatskoj je svakako najpoznatija leskovačka mućkalica.

No, kako iza tradicionalnih recepata uvijek postoji više istina o najboljem i jedinom pravom receptu, mi ćemo biti pomirljivi i ustvrditi da smo složili “svoju” mućkalicu.

Koristili smo samo ražnjiće od vratine koje smo pekli dan ranije. Ali ako imate više različitih ostataka i vrsta mesa s roštilja, još i bolje – ubacite ih sve u mućkalicu.

Glavni koncept je, dakle, iskoristiti ostatke hladnog mesa i skuhati ga s povrćem, a najčešće su to (pečene) paprike i rajčica.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski vrat

Priprema:

  1. Skinite meso s ražnjića koji su vam ostali od roštilja. Ako pripremate od nule, meso izrežite na kocke i nanižite na štapiće. Ispecite na roštilju ili, u nedostatku istog, na grill tavi.
  2. Nasjeckajte luk. Zagrijte ulje u loncu, bacite na njega luk i pirjajte ga dugo, dok sasvim ne omekša. Povremeno podlijte vodom.
  3. Pečene paprike (koje ste očistili od kože i sjemenki) narežite na trakice. Nasjeckajte češnjak. Na luk potom dodajte paprike, češnjak i sjeckanu rajčicu. Promiješajte ili protresite, podlijte prema potrebi i kuhajte dok se umak ne zgusne.
  4. Zatim dodajte meso, posolite i popaprite te začinite ljutom papričicom. Ponovno sve promiješajte, malo podlijte vodom i ponovno kuhajte dok jelo ne postane gusto.
  5. Poslužite toplo uz kruh i zelenu salatu, a gotovo jelo možete i posuti nasjeckanim svježim peršinom.
  6. Napomena: Ako želite ubrzati postupak, za mućkalicu možete koristiti kupovne pečene paprike (iz ulja) i sjeckanu rajčicu. Naravno, uvijek je bolje sve raditi od početka, ali ako nemate vremena, i ovo vam može biti dobra zamjena.