×
×
VIDEO: Svinjski kotleti s pestom od bosiljka
Video recepti

VIDEO: Svinjski kotleti s pestom od bosiljka

Prvo ojačajte mišiće miješajući pesto u mužaru, a zatim uživajte u pečenim kotletima s neodoljivim mirisom i okusom bosiljka.

Svinjski kotleti bez kosti komadi su mesa vrlo dostupni i iskoristivi u svakodnevnom kuhanju. Znamo, neki za njih misle da su dosadnjikavi pa smo ih spojili s nimalo dosadnim okusom pesta od bosiljka.

Malo smo se “švercali” i klasični Pesto Genovese prilagodili vlastitoj kuhinji. Ključna razlika je u pinjolima koji idu u originalan recept.

Zamijenili smo ih bademima, a dobra alternativa mogu biti i orasi koji se također često nađu u kuhinjskim ormarićima. A i pristupačniji su cijenom od pinjola.

Što se same pripreme pesta tiče, odlučili smo se za rustikalni pristup miješanja u mužaru. Ako nemate želju upregnuti mišiće i želite dodatno skratiti postupak, sastojke uvijek možete usitniti u sjeckalici.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Operite bosiljak i pustite da se osuši. Tostirajte bademe na suhoj tavici. Prema nekim receptima, bademi se mogu i blanširati ili tostirati pa guliti, no, to nije nužno.
  2. Skinite ljusku s režnja češnjaka i zgnječite ga bočnom stranom noža. Ubacite ga u mužar, dodajte nekoliko zrnca krupne soli i malo maslinova ulja te miješajte dok ne dobijete pastu. Zatim dodajte listove bosiljka. Nemojte utrpati sve odjednom u mužar, bosiljak radije dodajte u nekoliko navrata. Potom ubacite i bademe. Ako si želite olakšati, možete ih prethodno grubo nasjeckati nožem. Nakon što ste usitnili i bademe, umiješajte dio parmezana te polako dodajte još maslinova ulja.
  3. Svinjskim kotletima nožem tanko zarežite masnoću na rubovima na nekoliko mjesta. Stavite ih u lagano nauljeni lim za pečenje te premažite pestom i pospite s još malo naribanog parmezana.
  4. Stavite u pećnicu (bez uključivanja ventilatora) na oko pola sata, ovisno o debljini kotleta i samoj pećnici, dok vam rubovi mesa ne poprime boju. Zadnjih nekoliko minuta možete pojačati gornji grijač. Naši su bili debljine oko 1-1,5 cm i dobro pečeni nakon 30 minuta. Nisu se presušili, a pesto im je dao dodatnu sočnost.
  5. Kotlete možete pripremiti i tako da ih prethodno kratko "zatvorite" na tavi pa onda stavite u pećnicu na 10-15 minuta.
  6. Napomena: Mjerne jedinice u ovom receptu neka vam budu vodič za pripremu pesta, ali ne morate ih se slijepo držati. Kako dodajete sastojke, pratite je li pesto strukture koja vam odgovara i probajte sviđa li vam se okus. Ako napravite više pesta, spremite ga u staklenke, prelijte maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.