×
×
Vol-au-vent s kobasicama i marmeladom od luka
Recepti

Vol-au-vent s kobasicama i marmeladom od luka

Prhke košarice od lisnatog tijesta poznate pod francuskim imenom vol-au-vent su neizostavne zvijezde svake trpeze na raznim proslavama i druženjima.

Osim što su dekorativne, izuzetno su slasne i praktične jer se radi o jelu od jednog ili dva zalogaja koje jedemo prstima. Obično su okrugog oblika, punjene različitim nadjevima, kako hladnim, tako i toplim.

Najčešći nadjev im je onaj od gljiva ili piletine, ali su jednako fine i s nadjevom od sira, tunjevine i povrća. Točnije, čime god ih napunili, nećete pogriješiti.

Vol-au-vent su u mojoj izvedbi dobili ne samo malo drugačiji oblik, već i malo drugačiji nadjev, pravo sezonski; izrezala sam ih na kvadratiće (tako ima puno manje otpadaka tijesta), a napunila pečenim kobasicama i aromatičnom marmeladom od luka za koju vam, također, donosim recept.

Ovu marmeladu možete čuvati u hladnjaku do 10 dana te ju poslužiti uz razne kobasice ili nareske.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

    ZA 20 KOŠARICA:

    ZA MARMELADU OD LUKA:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. Najprije pripremite košarice od lisnatog tijesta. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto (ne tanje od ½ cm). Tijesto izrežite na 5 ili 6 traka, pa svaku traku na 3 ili 4 kvadratića. Polovicu kvadratića izrežite rupu na sredini (kalupom od oko 3-4 cm).
  2. Kvadratiće namažite razmućenim jajetom, poklopite ih kvadratićima s rupom pa rubove gornjih kvadratića isto premažite jajetom (možete i samo žumanjkom), posložite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Pečene dobro ohladite.
  3. Napravite marmeladu od luka: luk i oguljenu jabuku izrežite na veće kockice. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte prstohvat majčine dušice i luk pa pirjajte jedno 6-7 minuta dok luk ne omekša. Potom dodajte jabuku i pirjajte još 2-3 minuta, nakon toga dodajte curry i šećer te sve dobro izmiješajte. Pustite da se šećer otopi i počne proces karamelizacije, ali stalno miješajte.
  4. Nakon 5 minuta dodajte ocat i vodu, smanjite vatru i pustite da se uz stalno miješanje kuha narednih 15-20 minuta dok ocat ne ispari i dok se ne reducira tekućina.
  5. Marmelada od luka je kuhana kad je luk skroz staklast, a smjesa gusta. Pustite da se marmelada ohladi, pri čemu će se još dodatno stisnuti.
  6. Pripremite kobasice: kranjske kobasice (ili neke druge po vašem izboru) narežite na komade veličine 4-5 cm pa ih dobro ispecite u zagrijanoj tavi.
  7. Slažite košarice ovim redom: u svaku košaricu stavite žličicu marmelade od luka te u nju utisnite pečenu kobasicu. Po želji preko svake kobasice stavite malo senfa pa poslužite.