Osim što su dekorativne, izuzetno su slasne i praktične jer se radi o jelu od jednog ili dva zalogaja koje jedemo prstima. Obično su okrugog oblika, punjene različitim nadjevima, kako hladnim, tako i toplim.
Najčešći nadjev im je onaj od gljiva ili piletine, ali su jednako fine i s nadjevom od sira, tunjevine i povrća. Točnije, čime god ih napunili, nećete pogriješiti.
Vol-au-vent su u mojoj izvedbi dobili ne samo malo drugačiji oblik, već i malo drugačiji nadjev, pravo sezonski; izrezala sam ih na kvadratiće (tako ima puno manje otpadaka tijesta), a napunila pečenim kobasicama i aromatičnom marmeladom od luka za koju vam, također, donosim recept.
Ovu marmeladu možete čuvati u hladnjaku do 10 dana te ju poslužiti uz razne kobasice ili nareske.
SASTOJCI
ZA 20 KOŠARICA:
ZA MARMELADU OD LUKA:
ZA NADJEV:
Priprema:
- Najprije pripremite košarice od lisnatog tijesta. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto (ne tanje od ½ cm). Tijesto izrežite na 5 ili 6 traka, pa svaku traku na 3 ili 4 kvadratića. Polovicu kvadratića izrežite rupu na sredini (kalupom od oko 3-4 cm).
- Kvadratiće namažite razmućenim jajetom, poklopite ih kvadratićima s rupom pa rubove gornjih kvadratića isto premažite jajetom (možete i samo žumanjkom), posložite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Pečene dobro ohladite.
- Napravite marmeladu od luka: luk i oguljenu jabuku izrežite na veće kockice. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte prstohvat majčine dušice i luk pa pirjajte jedno 6-7 minuta dok luk ne omekša. Potom dodajte jabuku i pirjajte još 2-3 minuta, nakon toga dodajte curry i šećer te sve dobro izmiješajte. Pustite da se šećer otopi i počne proces karamelizacije, ali stalno miješajte.
- Nakon 5 minuta dodajte ocat i vodu, smanjite vatru i pustite da se uz stalno miješanje kuha narednih 15-20 minuta dok ocat ne ispari i dok se ne reducira tekućina.
- Marmelada od luka je kuhana kad je luk skroz staklast, a smjesa gusta. Pustite da se marmelada ohladi, pri čemu će se još dodatno stisnuti.
- Pripremite kobasice: kranjske kobasice (ili neke druge po vašem izboru) narežite na komade veličine 4-5 cm pa ih dobro ispecite u zagrijanoj tavi.
- Slažite košarice ovim redom: u svaku košaricu stavite žličicu marmelade od luka te u nju utisnite pečenu kobasicu. Po želji preko svake kobasice stavite malo senfa pa poslužite.