Zapecite palentu s kobasicama i mozzarellom

2014

Sastojci

  • (za 4 osobe)
  • 4-6 kobasica za pečenje
  • 1 poriluk
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 250 g kukuruzne krupice
  • 800 ml vode
  • 100 g parmezana
  • 4 žlice punomasnog kiselog vrhnja
  • sol i svježe mljeveni papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 100 g mozzarelle
8 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Zapecite palentu s kobasicama i mozzarellom

Tradicionalna miljenica svih stolova, palenta ili pura, ukusna je u kombinaciji s raznim sezonskim namirnicama, a funkcionira kao prilog ili samostalno jelo kao što je ovdje slučaj.

Vrlo izdašno jelo uz koje će vam trebati samo zdjela salate od sezonskog povrća ili kratko blanširano povrće po želji.

Baš poput tjestenine, riže ili krumpira, palenta je pogodna za kojekakve varijacije na temu. Zapečena na ovakav način s kobasicama i mozzarella sirom postaje pravi ručak za hedoniste. Obavezno dodajte na kraju listiće bosiljka!

palenta-s-kobasicama-02

Priprema:

Poriluk uzdužno narežite na 4 djela pa operite pod mlazom vode kako bi uklonili zemlju sa listova. U odgovarajućoj posudi zagrijte 3 žlice maslinovog ulja, dodajte poriluk pa pirjajte oko 5 minuta, zatim dodajte kobasice narezane na kockice. Pirjajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta, dodajte bijelo vino, pustite da ispari i maknite sve sa vatre.

Kukuruznu krupicu skuhajte prema uputama na pakiranju, zatim posolite, dodajte 2-3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 50 g naribanog parmezana i kiselo vrhnje. Pomiješajte, popaprite te izlijte palentu u četvrtasti pleh ili vatrostalnu posudu.

Po površini palente rasporedite pirjane kobasice i poriluk, zatim ostatak parmezana i svježe mljevenog papra. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta.

Pred sam kraj pečenja dodajte mozzarellu narezanu na kockice pa vratite palentu u pećnicu na nekoliko minuta samo da se sir otopi. Pečenu palentu posipajte listićima bosiljka i poslužite uz sezonsku salatu.

Vezani članci