Kisela repa sa slanutkom i mesnim okruglicama

2015

Sastojci

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 400-500 g kisele repe
  • 400 g kuhanog slanutka
  • 1 struk poriluka
  • 2-3 srednje velike mrkve
  • vezica peršinova lišća
  • 2-3 svježe rajčice
  • ½ žlice šećera
  • svinjska mast
  • sol, papar
  • ½ žlice mljevene crvene paprike
  • do 1,5 l temeljca ili vode
21 Prosinac 2015, Komentari: Comments Off on Kisela repa sa slanutkom i mesnim okruglicama

Dolaskom zime otvaramo vrata toplim jelima na žlicu. Iako nam se u tanjuru najčešće nađu jela od zelja, poput sarme, dajte priliku kiseloj repi i pripremite je po ovom receptu koji vas neće razočarati.

Zima nam je i kalendarski stigla, što znači da je sezona toplih zimskih jela sa žlicom i službena otvorena.

Jela od kiselog zelja, poput sarme ili Szekely gulaša, često se nađu u našim tanjurima, kisela repa nešto rjeđe.

Ovim receptom ispravljam tu nepravdu, a pozivam i vas da to učinite.

Koristite li već kuhan slanutak, za pripremu će vam trebati otprilike sat vremena i relativno brzo ćete dobiti ukusno “sve u jedan” jelo, prikladno za hladne zimske dane.

kisela-repa-sa-slanutkom-i-mesnim-okruglicama-detalj

Priprema:

Ako ne koristite već kuhan slanutak iz konzerve, dan ranije ga namočite i skuhajte da bude al dente.

Jaje razmutite vilicom i prelijte preko mljevenog mesa. Dodajte sol i papar, dobro izmiješajte, najbolje rukama pa ostavite 10-15 minuta da odstoji, a zatim formirajte mesne okruglice veličine omanjeg oraha.

Očistite i operite poriluk i narežite na rezance. Mrkvu narežite na kolutiće, svježu rajčicu na kockice. Peršinov list sitno nasjeckajte. Repu ocijedite, a po želji je, ako vam se učini preslana ili prekisela, kratko isperite pod vodom.

U većoj posudi ugrijte mast, prepržite na njoj okruglice toliko da promijene boju i stvori se tanka korica pa ih odložite sa strane.

Na preostalu masnoću dodajte narezan poriluk. Pržite da poriluk omekša. Zatim dodajte šećer i uz miješanje pričekajte da se otopi. Dodajte ocijeđenu kiselu repu, promiješajte i pržite na umjerenoj temperaturi desetak minuta da repa dobije boju i malo omekša.

Nakon toga umiješajte mrkvu, rajčicu i sitno sjeckani peršin, dodajte sol, papar i mljevenu papriku, promiješajte, zalijte temeljcem ili vodom pa u posudu vratite i mesne okruglice.

Pričekajte da zakuha i kuhajte idućih 30-ak minuta.

Pred kraj umiješajte kuhani slanutak i po potrebi, dotjerajte okus solju i paprom.

Vezani članci