Mljevena svinjetina zapečena u tavi, u kombinaciji s patlidžanima i sjeckanim rajčicama, dat će umaku za tjesteninu pravi umami okus.
Priprema možda nije gotova za pola sata kao s nekim brzim umacima, ali neće vam trebati niti puno duže. Vidjet ćete, sočan umak prožet aromama vrijedan je tog vremena.
SASTOJCI
ZA POSLUŽIVANJE:
Priprema:
- Patlidžane ogulite "na pruge", tj. nemojte oguliti cijelu koru pa ga narežite na kockice. Luk i češnjak nasjeckajte.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte mljeveno meso. Kuhinjskom lopaticom razbijte meso i sitnije komade, ali nemojte ga sasvim usitniti - ostavite i poneki krupniji komad.
- Posolite i popaprite meso, dodajte origano i čili pa ga zapecite na tavi. Na samom kraju dodajte nasjeckani češnjak. Kad dijelovi mesa budu zlatno-smeđe boje, izvadite ga iz tave.
- U istu tavu, na ostatak masnoće (prema potrebi dodajte još malo ulja) ubacite luk. Čim omekša dodajte kockice patlidžana, posolite ih i pirjajte 10-ak minuta.
- Vratite zatim meso u tavu, dobro promiješajte i podlijte sve crnim vinom. Čim alkohol ispari, ulijte sjeckane rajčice, dodajte smeđi šećer, promiješajte i kuhajte polupoklopljeno oko 25 minuta. Obavezno probajte je li patlidžan dovoljno mekan.
- Pred kraj kuhanja umaka, skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Kuhanu tjesteninu prebacite u tavu s umakom i sve dobro promiješajte. Ako vam nedostaje tekućine, ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Gotovo jelo poslužite posuto parmezanom i listićima svježeg bosiljka.