Vrlo nezahtjevan za pripremu, sastavljen od jednostavnih i dostupnih namirnica, bigos ili bigoš najneobičniji je gulaš koji sam dosad jela, nevjerojatno ukusan. Poznat kao poljski gulaš, pojavljuje se i u litvanskoj, bjeloruskoj i ukrajinskoj kuhinji.
Osnova mu je svinjsko meso i svježe i kiselo zelje, ali varijacije su, kao i uvijek kad je o gulašima i popularnim jelima riječ, brojne, pa mu se tako može dodati i više vrsta mesa, uz svinjetinu i teletina ili junetina, a začini dodavati po ukusu.
Osobito je ukusan upotrijebimo li u pripremi masnije dijelove svinje, poput carskog mesa, a na okus će utjecati i dobra začinjena dimljena kobasica.
Servira se uz kuhane krumpire ili domaći, poželjno raženi kruh, a nerijetko i servira u “krušnim” posudama.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso narežite na kocke veličine zalogaja, kobasice na ploške otprilike 1 cm debljine, luk nasjeckajte, a svježe zelje narežite na trakice.
- Na masti sa svih strana popržite kockice mesa, a zatim ih izvadite i ostavite sa strane. Na preostaloj masnoći i onoj koju je meso pustilo kratko popržite nasjeckan luk pa dodajte rezano kiselo zelje.
- Pržite desetak minuta, a zatim u posudu dodajte svježe narezano zelje, kobasice, sušene gljive, suhe šljive, nasjeckane pelate i vratite poprženo meso.
- Sve kratko popržite, popaprite i zalijte temeljcem toliko da je sve pokriveno. Nakon što zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeni bigoš otprilike sat vremena.
- Provjerite okus, pa tek ako je potrebno, dosolite.