×
×
Bigoš: Poljski gulaš sa svinjetinom i zeljem
Recepti

Bigoš: Poljski gulaš sa svinjetinom i zeljem

Osnova ovog neobičnog, a jednostavnog gulaša je svinjetina i dvije vrste zelja – kiselo i svježe. Bigoš se tradicionalno servira uz kuhane krumpire ili u krušnim posudama.

Vrlo nezahtjevan za pripremu, sastavljen od jednostavnih i dostupnih namirnica, bigos ili bigoš najneobičniji je gulaš koji sam dosad jela, nevjerojatno ukusan. Poznat kao poljski gulaš, pojavljuje se i u litvanskoj, bjeloruskoj i ukrajinskoj kuhinji.

Osnova mu je svinjsko meso i svježe i kiselo zelje, ali varijacije su, kao i uvijek kad je o gulašima i popularnim jelima riječ, brojne, pa mu se tako može dodati i više vrsta mesa, uz svinjetinu i teletina ili junetina, a začini dodavati po ukusu.

Osobito je ukusan upotrijebimo li u pripremi masnije dijelove svinje, poput carskog mesa, a na okus će utjecati i dobra začinjena dimljena kobasica.

Servira se uz kuhane krumpire ili domaći, poželjno raženi kruh, a nerijetko i servira u “krušnim” posudama.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Carsko meso

Priprema:

  1. Meso narežite na kocke veličine zalogaja, kobasice na ploške otprilike 1 cm debljine, luk nasjeckajte, a svježe zelje narežite na trakice.
  2. Na masti sa svih strana popržite kockice mesa, a zatim ih izvadite i ostavite sa strane. Na preostaloj masnoći i onoj koju je meso pustilo kratko popržite nasjeckan luk pa dodajte rezano kiselo zelje.
  3. Pržite desetak minuta, a zatim u posudu dodajte svježe narezano zelje, kobasice, sušene gljive, suhe šljive, nasjeckane pelate i vratite poprženo meso.
  4. Sve kratko popržite, popaprite i zalijte temeljcem toliko da je sve pokriveno. Nakon što zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeni bigoš otprilike sat vremena.
  5. Provjerite okus, pa tek ako je potrebno, dosolite.