Očistite roštilje, podmažite rešetke, počela je sezona pripreme jela na otvorenom! Iako su ćevapčići visoko na listi omiljenih delicija s roštilja, pljeskavice ne zaostaju u svojoj popularnosti. A
nema ništa bolje nego pripremiti svoje, domaće pljeskavice. Pa prilagoditi okuse svom ukusu. Ljuta, dodatak sira ili čak slanine… sve može kad imate osnovni recept za pljeskavice vulgaris. I ne, u ovom receptu nema tajnih začina.
SASTOJCI
Priprema:
- Kod odabira mesa govedine, teletine i svinjetine birajte ono s vrata ili lopatice, koje je lagano prošarano masnoćom. Sameljite meso, po mogućnosti dvaput pa ga pomiješajte u navedenim omjerima.
- Očistite bijeli luk pa ga narežite na listiće. Prelijte ga vrućom vodom i stavite na laganu vatru da zakuha. Kad je voda prokuhala, kroz fino cjedilo procijedite vodu direktno na meso.
- Dodajte sol i papar pa smjesu dobro promiješajte rukama. Dodajte malo mineralne vode i veoma sitno sjeckani luk.
- Sve miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja se odvaja od posude i koja je kompaktna. Smjesu je preporučljivo pustiti da odleži u hladnjaku najmanje sat vremena.
- Oblikujte kuglice mesa pa ih na lagano nauljenoj podlozi oblikujte u pljeskavice ne deblje od 1,5 cm. Pecite ih na dobro zagrijanom i "podmazanom" roštilju.
- Pljeskavice poslužite uz pržene krumpiriće, a ne zaboravite na ajvar ili kajmak i šopsku salatu!
- Napomena: Na isti način možete oblikovati ćevapčiće, samo u tu smjesu ne ide sitno sjeckani luk.