Kako napraviti domaće pljeskavice

2018

Sastojci

  • 400 g govedine
  • 200 g teletine
  • 100 g svinjetine
  • 0,5 dl mineralne vode
  • 1 veća glavica luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • prstohvat mljevene crvene paprike (po želji)
  • sol, papar
  • 2 dl ulja
8 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Kako napraviti domaće pljeskavice

Iako se smatra kako dobre pljeskavice sadrže mnoštvo (tajnih) začina, istina je daleko jednostavnija - baš kao i recept za domaće pljeskavice.

Očistite roštilje, podmažite rešetke, počela je sezona pripreme jela na otvorenom! Iako su ćevapčići visoko na listi omiljenih delicija s roštilja, pljeskavice ne zaostaju u svojoj popularnosti. A

nema ništa bolje nego pripremiti svoje, domaće pljeskavice. Pa prilagoditi okuse svom ukusu. Ljuta, dodatak sira ili čak slanine… sve može kad imate osnovni recept za pljeskavice vulgaris. I ne, u ovom receptu nema tajnih začina.

kako-napraviti-domace-pljeskavice-02

Priprema:

Kod odabira mesa govedine, teletine i svinjetine birajte ono s vrata ili lopatice, koje je lagano prošarano masnoćom.

Sameljite meso, po mogućnosti dvaput pa ga pomiješajte u navedenim omjerima.

Očistite bijeli luk pa ga narežite na listiće. Prelijte ga vrućom vodom i stavite na laganu vatru da zakuha. Kad je voda prokuhala, kroz fino cjedilo procijedite vodu direktno na meso.

Dodajte sol i papar pa smjesu dobro promiješajte rukama.

Dodajte malo mineralne vode i veoma sitno sjeckani luk. Sve miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja se odvaja od posude i koja je kompaktna. Smjesu je preporučljivo pustiti da odleži u hladnjaku najmanje sat vremena.

Oblikujte kuglice mesa pa ih na lagano nauljenoj podlozi oblikujte u pljeskavice ne deblje od 1,5 cm. Pecite ih na dobro zagrijanom i “podmazanom” roštilju.

Pljeskavice poslužite uz pržene krumpiriće, a ne zaboravite na ajvar ili kajmak i šopsku salatu!

Napomena: Na isti način možete oblikovati ćevapčiće, samo u tu smjesu ne ide sitno sjeckani luk.

Vezani članci