×
×
Kako napraviti domaće pljeskavice
Recepti

Kako napraviti domaće pljeskavice

Iako se smatra kako dobre pljeskavice sadrže mnoštvo (tajnih) začina, istina je daleko jednostavnija – baš kao i recept za domaće pljeskavice.

Očistite roštilje, podmažite rešetke, počela je sezona pripreme jela na otvorenom! Iako su ćevapčići visoko na listi omiljenih delicija s roštilja, pljeskavice ne zaostaju u svojoj popularnosti. A

nema ništa bolje nego pripremiti svoje, domaće pljeskavice. Pa prilagoditi okuse svom ukusu. Ljuta, dodatak sira ili čak slanine… sve može kad imate osnovni recept za pljeskavice vulgaris. I ne, u ovom receptu nema tajnih začina.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći vrat

Priprema:

  1. Kod odabira mesa govedine, teletine i svinjetine birajte ono s vrata ili lopatice, koje je lagano prošarano masnoćom. Sameljite meso, po mogućnosti dvaput pa ga pomiješajte u navedenim omjerima.
  2. Očistite bijeli luk pa ga narežite na listiće. Prelijte ga vrućom vodom i stavite na laganu vatru da zakuha. Kad je voda prokuhala, kroz fino cjedilo procijedite vodu direktno na meso.
  3. Dodajte sol i papar pa smjesu dobro promiješajte rukama. Dodajte malo mineralne vode i veoma sitno sjeckani luk.
  4. Sve miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja se odvaja od posude i koja je kompaktna. Smjesu je preporučljivo pustiti da odleži u hladnjaku najmanje sat vremena.
  5. Oblikujte kuglice mesa pa ih na lagano nauljenoj podlozi oblikujte u pljeskavice ne deblje od 1,5 cm. Pecite ih na dobro zagrijanom i "podmazanom" roštilju.
  6. Pljeskavice poslužite uz pržene krumpiriće, a ne zaboravite na ajvar ili kajmak i šopsku salatu!
  7. Napomena: Na isti način možete oblikovati ćevapčiće, samo u tu smjesu ne ide sitno sjeckani luk.
Mesnica