Domaći njoki u umaku od rajčica s kobasicama

2015

Sastojci

  • ZA NJOKE:
  • 1 kg krumpira
  • 1 jaje
  • sol
  • 300 g glatkog brašna
  • ZA UMAK:
  • 3 pivske kobasice
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice svinjske masti
  • 350 g pelata
  • sol
  • papar
  • malo bosiljka
12 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Domaći njoki u umaku od rajčica s kobasicama

Ovaj brzi ručak za prste polizati kombinira mediteranske i kontinentalne sastojke uz ekstra savjete kako sami možete napraviti domaće njoke bez puno gnjavaže.

Jedan dobar dio djetinjstva kad god bi mama pitala ‘Što ćemo danas za ručak?’, ja sam odgovarala ‘Njoke!’. Ne znam kad sam točno prestala s takvim zahtjevima, ali sjećam se i perioda za vrijeme studiranja kad smo cimerica i ja gotovo svaku večer kuhale njoke u umaku s vrhnjem i špekom, to nam je bila najdraža gozba.

Tada još nisam radila njoke kod kuće (što će se kasnije pokazati punim pogotkom), a obližnja trgovina definitivno je profitirala od količine zamrznutih njoka koje smo nas dvije kupile. Jedno je bilo sigurno: njoki se super slažu s mesom.

Jelo koje sam vam danas pripremila moglo bi se nazvati spojem mediteranskog i kontinentalnog i kombinira njoke s kobasicama. Domaći njoki veće su zadovoljstvo od kupovnih, naročito zato što su jednostavni i zabavni za izradu.

noki-s-pivskom-kobasicom-01

Zamijesite prave domaće njoke – jednostavno je i zabavno, a možete ih i zamrznuti.

Uvijek kada vam od nekog jela ostane viška pire krumpira, iskoristite ga za njoke. Možete ih zamrznuti i kasnije koristiti po potrebi. Zamrznite ih tako da ih ravnomjerno rasporedite na pladanj kojeg smjestite u zamrzivač. Kad se zamrznu, pospremite ih u vrećice i čuvajte u zamrzivaču. Prije kuhanja nije ih potrebno odmrzavati.

Ako njoke ne radite od preostalog pire krumpira, već kuhate novi, preporučam da ga kuhate u ljusci, upit će manje vode i njoki će biti bolji. Pri izradi, nemojte tijestu dodavati previše brašna jer će ispasti žilavi i nemojte ih previše mijesiti.

Voda za kuhanje njoka neka ne vrije, stavite ih u vodu taman prije nego je provrela, kako se ne bi raspali. Nemojte ih kuhati predugo, gotovi su u trenu, čim isplivaju na površinu. Kaže se da se ovom tijestu sastojci dodaju ‘od oka’ ili ‘koliko tijesto popije brašna’. Ja sam vam ipak pripremila mjere pomoću kojih se možete orijentirati.

noki-s-pivskom-kobasicom-02

Pivska kobasica odlično se sljubila s umakom od rajčice i njokima.

Ostaviti njoke samo u umaku bilo bi nedorečeno, nedovoljno konkretno za konkretniji obrok. Moram priznati da ranije nisam često njoke kombinirala s kobasicama, gotovo uvijek bi to bilo meso u nekom drugom obliku, ali pokazalo se odličnim izborom.

U ovu su se kombinaciju savršeno uklopile pivske kobasice. U početku sam ovaj obrok krenula slagati s malo drukčijom idejom, no kad sam vidjela pivske kobasice, zamislila sam da će se odlično slagati s njokima, i nisam pogriješila. Dovoljno su slane, odlično začinjene i brzo se pripremaju. Savjetujem da ih prije pečenja malo izbodete čačkalicom i ispečete zasebno pa tek onda pomiješate s umakom.

noki-s-pivskom-kobasicom-detalj

Priprema:

Krumpir skuhajte u ljusci pa ga ogulite. Ispasirajte, dodajte sol, jaje i na kraju brašno i kratko zamijesite u kompaktno tijesto. Od tijesta otkidajte komadiće i oblikujte valjak kojeg prerežite na manje dijelove. Kratko skuhajte njoke u vrućoj, slanoj vodi. Gotovi su kad isplivaju na površinu.

Na masti popirjajte sitno sjeckani luk dok ne omekša. Dodajte začine i sitno nasjeckani češnjak. Na kraju umiješajte pelate i pirjajte 10-15 min. Na posebnoj tavi ispecite kobasice koje ste prethodno izbockali čačkalicom. Narežite ih na komadiće i pomiješajte s umakom. Poslužite s kuhanim njokima.

Vezani članci