Zbog toga me se upravo i dojmio film “Jedi, moli, voli”. Osim fantastične Julije Roberts u ulozi spisateljice istoimene knjige, Elizabeth Gilbert, film vas u puno trenutaka očara upravo zbog hrane tj. načina na koji je sama spisateljica doživljava na početku svog putovanja, u Rimu. Hrana u kojoj uživa u Rimu nije samo ‘hrana’. Hrana koja priča povijest jednog naroda.
Scena u kojoj uživa u tanjuru obične talijanske tjestenine, upečatljiv detalj iz filma u kojem se toliko često pronalazim. Postoje jela o kojima možete razglabati satima i u kojima istinski uvijek uživate. U cijelom tom poglavlju posvećenom Italiji, savršeno je prikazana njihova silna ljubav i strast prema hrani, pažnja i vrijeme koje pridaju svakom sastojku. Ljubav prema jednostavnim lokalnim sastojcima, nekad ‘siromašnim’ jelima, koji danas predstavljaju bogatstvo jednog naroda i pričaju priču na najljepši mogući način.
Umak za tjesteninu na bazi sušenih svinjskih obraza (ili slanine), rajčice i ovčjeg sira pecorino kojeg Talijani zovu Sugo all’Amatriciana, nastao je krajem 18. stoljeća, u gradu Amatrice. Prije nego što je dobio naziv Amatriciana, umak se zvao gricia.
Grici su bili rimski pekari, a pretpostavlja se da su to bili i doseljenici iz švicarskog mjesta Grissons. Prema drugoj pretpostavci Gricia je dobila naziv po mjestu Grisciano nedaleko grada Amatrice. Na početku je to bilo siromašno jelo seljaka pastira, bez dodatka rajčice. Dan danas la pasta griscia se priprema bez dodatka rajčice, samo sa slaninom i kozjim sirom pecorinom. Pojavom prvog umaka od rajčice krajem 18. st., osnovnom receptu se dodaju i rajčice, i takvu tjesteninu danas zovemo Amatriciana.
SASTOJCI
Priprema:
- Ako niste u mogućnosti nabaviti guanciale ili slaninu od sušenih svinjskih obraza, slobodno koristite običnu pancetu. Također, umak se najčešće kombinira sa špagetima ili bucatinima, šupljom tjesteninom. Napravila sam odmak i koristila vrstu tjesteninu fažoli, od durum pšenice.
- Pancetu na režite na duguljaste komadiće, pa je pržite na srednje jakoj vatri u posudi s debljim dnom. Kada postane hrskava i ispusti svu masnoću, dodajte polako vino i prokuhajte 5 minuta. Izvadite pancetu na stranu i u tekućinu preostalu u posudi dodajte rajčicu pelate.
- Umak kuhajte desetak minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente.
- Umaku dodajte pečenu slaninu, kratko prokuhajte, zatim dodajte ribani ovčji sir i ocijeđenu tjesteninu. Sve promiješajte, dodajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i svježe mljevenog papra te odmah poslužite.