×
×
Gyros s junetinom i umakom od jogurta i kopra
Recepti

Gyros s junetinom i umakom od jogurta i kopra

Gyros je jelo koje vrlo lako možete složiti kod kuće. Ovaj članak sadrži i recept za pita kruščiće u kojima se sve poslužuje.

Topliji dani vani traže lakše, šarenije i jednostavnije obroke. Jedan od takvih obroka je zasigurno svima dobro poznata grčka street food delicija gyros koju vrlo lako možete napraviti i kod kuće.

Za najslasnije gyrose trebat će vam marinirana tanko rezana junetina, aromatični umak od grčkog jogurta i kopra, svježe šareno povrće i crne masline. Osim toga, trebat će vam i fine tanke lepinjice, odnosno gyro ili pita kruščići. I za njih vam donosimo recept.

Odlično je što ove tanke kruščiće možete pripremiti i dan ranije. Držite ih hermetički zatvorene ili zamotane u vrećicu te ih sutradan samo lagano prepecite na dobro zagrijanoj tavi.

Ako već ne možemo u Grčku, ajmo na gyros!

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Rib Eye

    ZA PITA LEPINJE:

    ZA UMAK OD JOGURTA:

    ZA SLAGANJE:

Priprema:

  1. Marinirajte meso - junetinu narežite na tanke trakice, dodajte maslinovo ulje, sol, papar i čili pahuljice i sve dobro izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom i pustite marinirati najmanje 2 sata.
  2. Napravite umak - grčki jogurt stavite u zdjelicu, dodajte sitno sjeckani kopar, protisnuti češnjak, sol, kumin i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak do posluživanja.
  3. Umijesite pita kruščiće - u manjem lončiću zagrijte mlijeko, dodajte kvasac, šećer i žličicu brašna (oduzmite od ukupne količine brašna), izmiješajte i pustite stajati 10 minuta da se kvasac aktivira.
  4. U većoj posudi izmiješajte brašno sa solju. Potom dodajte aktivirani kvasac, mlaku vodu i maslinovo ulje pa ručno ili mikserom nastavcima za tijesto umijesite tijesto. Tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Mijesite ga 5-7 minuta, dok ne dobijete lijepo podatno tijesto, koje je mekano na dodir, ali se ne lijepi za ruke. Nemojte pretjerivati s brašnom.
  5. Umiješeno tijesto vratite u posudu u kojoj ste ga mijesili, prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustite ga dizati između 60 i 90 minuta.
  6. Uzdiglo tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Kratko ga premijesite pa ga podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio rukama oblikujte u kuglicu. Prekrijte krpom i pustite dizati još 15 minuta. Potom svaku kuglicu tanko razvaljajte u krug promjera 20-ak centimetara.
  7. Zagrijte širu tavu, lagano je pokapajte maslinovim uljem pa ispecite lepinjice. Pecite po 2-3 minute sa svake strane. Pečene lepinje stavite u posudu s poklopcem ili ih još vruće zamotajte u aluminijsku foliju i pustite da se zapare i omekšaju.
  8. U istoj, dobro zagrijanoj tavi popržite meso. Meso pržite malo po malo, uz stalno miješanje oko 3-4 minute.
  9. Složite gyrose - na prvu lepinju nanesite par žlica umaka od jogurta, dodajte par žlica mesa, sjeckani mladi luk, nasjeckane mini rajčice i masline, rukolu i zelenu salatu. Zamotajte i poslužite.