Hladetina: Kako pripremiti klasik u modernom ruhu

2019

Sastojci

  • 2 svinjske prednje koljenice - kračice
  • 2 svinjske nogice
  • 100 g graška
  • 100 g mrkve
  • sol, papar
  • dimljena crvena paprika
  • peršin
  • voda
  • PRELJEV:
  • 100 g tekućeg jogurta
  • 4 žlice jabučnog octa
  • sok 1 crvene naranče
26 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Hladetina: Kako pripremiti klasik u modernom ruhu

Ako je hladetina jelo zbog kojeg drhtite od jeze, pokušajte je pripremiti od pomno odabranih sastojaka i bit ćete nagrađeni pravom gastronomskom delicijom.

Hladetina u današnje vrijeme često i na sam spomen izaziva pomiješane osjećaje. Tako imamo onu grupu ljudi koja bi hladetinu mogla jesti svaki dan i onu koja je ne može smisliti pa čak ni na ekranu.

Ovaj način pripreme ima sve potrebne osnovne korake, ali sam se potrudio pripremiti je (i poslužiti) na moderan način. Nisam koristio klasične komade svinjetine kao što su uši i velike količine kože. Dodao sam povrće koje većina ljudi voli i na kraju dobio jelo s kojim sam iznenadio i samoga sebe.

Poznato je da se hladetina jako dobro slaže s kiselinom pa se često poslužuje s octom. Da bi cijela priča bila malo zanimljivija, odlučio sam se napraviti preljev od soka naranče, tekućeg jogurta i octa koji se pokazao kao savršen dodatak ovom jelu.

Uz hladetinu sam poslužio filetiranu crvenu naranču čija kombinacija slatkoće i kiselosti stavlja točku na “i” što se tiče okusa i vizualne prezentacije ovog jela.

hladetina-detalj

Priprema:

Svježe svinjsko meso očistite od eventualnih dlačica pa stavite u posudu za kuhanje. Meso prelijte vodom. Količina ovisi o veličini posude, ali po prilici je to 2-3 litre vode. Voda mora biti iznad mesa u visini dlana. Začinite vodu i kuhajte na laganoj vatri 4 sata.

Lagana vatra je bitna kako bi vam tekućina ostala što bistrija jer će se kod vrenja “zamutiti”. Bistrinu kasnije možete korigirati pomoću snijega od bjelanjaka, ali ipak predlažem kuhanje jer nema potreba za dodatnim poslom.

Zadnjih pola sata kuhanja mesa, u drugoj posudi, skuhajte povrće.

Nakon što se meso lagano može odvojiti od kosti, izvadite ga da se ohladi, a tekućinu procijedite kroz sitno cijedilo ili gazu.

Meso kračice narežite na trakice kao i kožu koja će biti toliko mekana da se ne trebate bojati da će vam kasnije smetati u hladetini.

Za oblikovanje hladetine koristio sam dva kalupa za kuglof i dvije keramičke zdjelice koje sam najprije lagano posuo dimljenom crvenom paprikom i ukrasio listom peršina.

Sljedeći korak je dodavanje povrća i narezanog mesa u kalupe. Ravnomjerno podijelite otprilike 3/4 pripremljene količine mesa i povrća. Prelijte s polovicom tekućine te dodajte ostatak mesa i povrća. Prelijte tekućinom kako bi sve bilo pokriveno do kraja.

Ostavite hladetinu preko noći na hladnom kako bi se stegnula.

Za preljev je potrebno samo pomiješati sve navedene sastojke.

Vezani članci