Hrskavo carsko meso na 'riži' od cvjetače i brokule

2019

Sastojci

  • 1 kg carskog mesa s kožom
  • manja glavica luka
  • par zrna papra, sol
  • 2-3 češnjaka
  • lovorov list
  • bijeli ocat
  • SUHA MARINADA:
  • sol, papar
  • mljevena crvena paprika
  • dodatni začini po želji
  • PRILOG:
  • manja glavica cvjetače
  • glavica brokule
  • crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • sušeni timijan
  • svinjska mast ili ulje
8 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Hrskavo carsko meso na ‘riži’ od cvjetače i brokule

Dobro ispečeno carsko meso, slatko i mekano iznutra, a savršeno hrskave kožice izvana, posebna je poslastica.

Malo što kod ljubitelja mesa izaziva trenutačnu reakciju nakupljanja vode u ustima, kao što je to pogled na hrskavo pečenu kožicu. Dobro ispečeno carsko meso, slatko i mekano iznutra, a savršeno hrskave kožice izvana, posebna je poslastica.

Posluženo uz niskokaloričan kreativan prilog od povrća, omogućava da bez imalo grižnje savjesti, uživamo u hrskanju.

hrskavo-carsko-meso-02

Priprema:

Meso kožom prema dolje, pokriveno hladnom vodom, stavite kuhati u veću posudu. Dodajte na manje komade narezan luk, 2-3 češnja češnjaka, papar, sol i lovor.

Nakon što zakuha, kuhajte još 5-7 minuta, a zatim ga izvadite, dobro obrišite i kožu na što više mjesta dobro izbockajte vilicom.

Zatim meso s donje strane uzdužno zarežite, tako da ga podijelite na tri trake, ali plitko. Nemojte prerezati masnoću i kožu. U dobijene zareze utrljajte suhu marinadu.

Umotajte ga u alu foliju sa svih strana osim gornje. Kožu ostavite otvorenu da se suši. Tako pripremljeno meso ostavite nekoliko sati u hladnjaku, najbolje preko noći.

Pećnicu ugrijte na 180°C, a meso izvađeno iz hladnjaka ostavite kratko na sobnoj temperaturi. Nemojte ga vaditi iz folije. Kožu premažite tankim slojem bijelog octa i obilato pospite solju.
Tako ga pecite otprilike sat vremena.

Izvadite meso, odstranite sol i foliju, vratite ga u pećnicu, ali sad ga stavite na rešetku, ispod koje stavite posudu u koju će se cijediti masnoća. Uključite samo gornje grijače pećnice i pecite 15-ak minuta na 220°C.

Ugasite pećnicu, meso ostavite 10-15 minuta u ugašenoj pećnici, a zatim ga izvadite.

Za to vrijeme naribajte cvjetaču i brokulu, papriku narežite na manje kockice, a češnjak sitno nasjeckajte.

Na ulju ili svinjskoj masti kratko popržite češnjak, samo toliko da pusti miris pa dodajte pripremljeno povrće. Pržite kraće vrijeme miješajući i začinite solju i paprom po ukusu.

Meso izvađeno iz pećnice okrenite kožom prema dolje, pa ga po već napravljenim zarezima prerežite do kraja. Kad dođete do kože samo jako pritisnite nožem da hrskava koža pukne dužinom reza. Tako dobivene trake mesa, opet s donje strane, narežite poprijeko na kocke.

Carsko meso servirajte na ‘riži’ od cvjetače i brokule, uz zelenu salatu. Po želji poslužite i slatko-ljuti ili neki drugi umak po ukusu.

Vezani članci