1. Niste začinili smjesu mesa
Ako vam se ikad dogodilo da ste zamijesili smjesu za mesne okruglice, a zaboravili je začiniti, vrlo je vjerojatno da ste okrenuli očima nakon kušanja gotovog jela koje je bilo – bezukusno.
2. Mesu niste dodali vlažnu komponentu
Kod izrade mesnih okruglica presudno je dodati smjesi neki vlažni sastojak, poput jaja ili krušnih mrvica (ili kruha) natopljenih u mlijeko. U suprotnom će se mesne okruglice stisnuti tijekom termičke obrade i biti jako tvrde.
3. Predugo ste miješali meso
Miješenje tijesta za kruh ili za kekse je u nama razvilo “kulinarski nagon” zbog kojeg mislimo kako svaku smjesu moramo dobro, dobro razraditi i povezati. Mesne okruglice su iznimka.
Smjesu je potrebno zamiješati rukama dovoljno dugo kako bi se svi sastojci povezali. Pretjeranim miješenjem dobit ćete jako tvrde okruglice.
4. Niste dobro oblikovali mesnu smjesu
Nemojte oblikovati mljeveno meso u okruglicu kao da radite grudu od snijega jer ćete dobiti tvrdu, gumastu i žvakastu mesnu okruglicu koja će biti gotovo nejestiva.
Nježno oblikujte okruglice, tek toliko da se formira oblik. Moraju ostati rahle, ali se ne smiju raspadati.
5. Niste napravili okruglice iste veličine
Bilo da ih pečete ili kuhate u umaku, iznimno je važno da su mesne okruglice iste veličine. U suprotnom će se one manje prekuhati i ostati suhe, a veće će neće dovoljno termički obraditi i ostat će sirove. Ručak ne bi trebao biti lutrija.