×
×
Izbjegnite greške kod pripreme mesnih okruglica
Mesne lekcije

Izbjegnite greške kod pripreme mesnih okruglica

Mesne okruglice volimo na sve načine – pečene u tavi, u finom umaku, juhi ili sendviču. Pročitajte kako izbjeći najčešće greške kod pripreme ovih kuglica sreće.

1. Niste začinili smjesu mesa

Ako vam se ikad dogodilo da ste zamijesili smjesu za mesne okruglice, a zaboravili je začiniti, vrlo je vjerojatno da ste okrenuli očima nakon kušanja gotovog jela koje je bilo – bezukusno.

Savjet: Dobro začinite smjesu solju i paprom prije nego je krenete oblikovati u okruglice. Ako niste sigurni u omjere začina, napravite probni “uzorak”. Oblikujte manju mesnu okruglicu pa je kratko ispecite i kušajte. Po potrebi doradite okus cijele smjese. Ne zaboravite zabilježiti omjere začina i mesa za buduću upotrebu.

2. Mesu niste dodali vlažnu komponentu

Kod izrade mesnih okruglica presudno je dodati smjesi neki vlažni sastojak, poput jaja ili krušnih mrvica (ili kruha) natopljenih u mlijeko. U suprotnom će se mesne okruglice stisnuti tijekom termičke obrade i biti jako tvrde.

Savjet: Za mekane mesne okruglice, smjesi dodajte jaje ili krušne mrvice natopljene u mlijeko.

3. Predugo ste miješali meso

Miješenje tijesta za kruh ili za kekse je u nama razvilo “kulinarski nagon” zbog kojeg mislimo kako svaku smjesu moramo dobro, dobro razraditi i povezati. Mesne okruglice su iznimka.

Smjesu je potrebno zamiješati rukama dovoljno dugo kako bi se svi sastojci povezali. Pretjeranim miješenjem dobit ćete jako tvrde okruglice.

Savjet: Smjesu za mesne okruglice mijesite tek toliko da se svi sastojci povežu.

4. Niste dobro oblikovali mesnu smjesu

Nemojte oblikovati mljeveno meso u okruglicu kao da radite grudu od snijega jer ćete dobiti tvrdu, gumastu i žvakastu mesnu okruglicu koja će biti gotovo nejestiva.

Nježno oblikujte okruglice, tek toliko da se formira oblik. Moraju ostati rahle, ali se ne smiju raspadati.

Savjet: Kako biste lakše oblikovali mesnu smjesu, namočite ruke u vodu ili ih pokapajte s malo ulja. Nježno oblikujte okruglice, tek toliko da dobiju oblik.

5. Niste napravili okruglice iste veličine

Bilo da ih pečete ili kuhate u umaku, iznimno je važno da su mesne okruglice iste veličine. U suprotnom će se one manje prekuhati i ostati suhe, a veće će neće dovoljno termički obraditi i ostat će sirove. Ručak ne bi trebao biti lutrija.

Savjet: Oblikujte mesne okruglice (približno) iste veličine koristeći veću žlicu kod uzimanja mesne smjese za formiranje svake okruglice. Preciznija opcija je korištenje digitalne vage i vaganje svake “hrpice” mesne smjese za pojedinu okruglicu. Nije nužna opcija, ali priznajemo nudi određenu satisfakciju.