Donosim vam recept za jednostavnu i vrlo hranjivu zimsku gustu juhu od bijelog graha. U ovoj juhi nema brašna, odnosno tradicionalne zaprške kojom često zgušnjavamo naše guste zimske juhe i variva, već su za gustoću zaslužni poriluk, sitno ribana mrkva, kao i sami grah.
Moj je grah kuhan zajedno s buncekom (dimljenom koljenicom) koji je kasnije izvađen, narezan na sitnije komade pa vraćen natrag u juhu. Vi možete koristiti i bilo koje drugo suho meso, poput dimljene kračice, dimljenih prsnih vršaka, kao i dimljenih domaćih kobasica.
Umjesto bijelog graha možete koristiti bilo koji drugi grah, a umjesto poriluka možete izabrati luk, no u tom slučaju je potrebno odvojiti malo kuhanog graha, pretvoriti ga u pire pa njime dodatno zgusnuti juhu.
SASTOJCI
Priprema:
- Večer prije namočite bijeli grah u 2 litre vode. Sutradan ocijedite vodu iz graha. Grah prelijte svježom vodom, stavite kuhati i kad prokuha, vodu bacite pa ponovno prelijte grah vrućom vodom (oko 3 litre). Dodajte 2 lista lovora, 1 čili papričicu, suho meso (ja sam koristila buncek od 1 kilograma) pa poklopite i pustite da se kuha.
- Paralelno u dubljoj tavi zagrijte mast, dodajte prstohvat majčine dušice te na sitne kolutove rezan poriluk pa pirjajte jedno 5 minuta dok poriluk ne omekša. Potom dodajte na najsitniji dio ribeža ribanu mrkvu i sitno sjeckani češnjak. Pirjajte 10 minuta pa sve prebacite u lonac u kojem se kuha grah.
- Sve dobro izmiješajte, posolite, popaprite i kuhajte najmanje sat vremena, odnosno dok grah skroz ne omekša.
- Izvadite suho meso pa ga na dasci narežite na sitnije komade i vratite natrag u juhu od graha. Ako vam juha nije dovoljno gusta, prije no što ćete vratiti meso u lonac, izvadite 4-5 žlica graha, pretvorite ih u pire pa njime zgusnite juhu.
- Na samom kraju dodajte par grančica sitno sjeckanog svježeg peršina pa poslužite u dubokim zdjelicama ili tanjurima.