Omiljena jesenja grickalica i grijač ruku u jednom, popularan sastojak jesenjih kolača, odličan je i kao dodatak svakodnevnih jela.
Zamijenite krumpire kestenjem i od svakodnevnog junećeg gulaša, napravite delikatesu.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso narežite na kockice veličine zalogaja. Posolite ga i popaprite, dodajte žlicu senfa i par kapi ulja, sve dobro promiješajte, pa ostavite da se marinira najmanje pola sata.
- Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk i celer, pa sve pržite na ugrijanoj masnoći, da omekša i lagano se karamelizira. Dodajte meso narezano na kockice, pržite miješajući da sa svih strana promijeni boju, a zatim smanjite vatru i lagano pirjajte dok sva tekućina ne ispari.
- Sad dodajte protisnuti češnjak, obje mljevene paprike, koncentrat rajčice te žele ili marmeladu od šljiva. Sve dobro izmiješajte pa zalijte temeljcem ili vodom toliko da je pokriveno. Dodajte lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno lagano miješanje i dodavanje manjih količina temeljca, dok meso potpuno omekša.
- Za to vrijeme polukuhane i oguljene kestene pržite 10-ak minuta u tavi na ugrijanoj masnoći. Imate li masnoću preostalu od pečenja, pecite ih u njoj, u pećnici ugrijanoj na 200 °C 10-ak minuta.
- Kad je meso omekšalo, razmutite žlicu škrobnog brašna u malo hladne vode, ulijte u posudu, promiješajte, dodajte kestene, zalijte s još malo temeljca ili vode i ostavite da lagano kuha još nekih 5-7 minuta.
- Dotjerajte okus paprom i solju, ugasite i poklopite i ostavite da kraće vrijeme odmori. Servirajte posuto sjeckanim peršinovim listom.