Ovaj pikantni gulaš s mljevenim mesom službeno je nastao u Teksasu, a kreirala ga je starija gospođa porijeklom iz Meksika. Originalna verzija je sadržavala mljevenu junetinu, grah, rajčicu i naravno – čili papričice.
S vremenom su nastale i druge verzije tako da se danas može pronaći i chili sin carne (vegeterijanski), chilli verde (svinjetina sa zelenim čili papričicama), white chili (bijeli grah sa puretinom ili piletinom).
Odlučio sam se držati verzije koja je najbliža originalnoj uz još poneki dodatak kako bih jelo ipak malo prilagodio svom guštu.
Chilli con carne je inače jedno od meni najdražih jela meksičke kuhinje iz jednostavnog razloga – može se poslužiti na toliko puno različitih načina! Samostalno, uz rižu, u tortilji, u pecivu ili kao zamjena za burger, s tjesteninom ili samo uz dodatak tortilja čipsa. Svaka od navedenih opcija je nepogrešiva, izbor je na vama.
SASTOJCI
DODATNO:
Priprema:
- Chilli con carne je idealno priprati u loncu ili tavi od lijevanog željeza jer recept traži nešto duže kuhanje na laganoj vatri. Posudu malo nauljite pa nekoliko minuta pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte sitno sjeckanu crvenu papriku i pirjajte još par minuta. Protisnite češnjak, a potom i meso. Pirjajte sve oko 7-8 minuta, odnosno dok se meso ne zapeče.
- U lonac ubacite grah, rajčicu i vodu (idealno temeljac, ako ga imate) te začine i čokoladu. Osim što će dodati malo boje samom jelu, čokolada će pomoći izbalansirati kiselost rajčice i dodati malo okusa.
- Pomiješajte sastojke, poklopite i skroz smanjite vatru pa kuhajte chilli oko sat i pol vremena. Kao i mnoga slična jela, dugo kuhanje na laganoj vatri učinit će ovo jelo najboljim. Tekućina će se taman ukuhati, meso savršeno obraditi, a svi začini doći do izražaja.
- 5 minuta prije kraja dodajte kukuruz iz konzerve, svježe čili papričice i sjeckani peršin. Dobro promiješajte. Poslužite na jedan od nekoliko predloženih načina s početka recepta.